Stanje sigurnosti u Istri tijekom 2011. godine

Slika PU_I/stanje sigurnosti 2011..JPG

Sigurnost svih građana dužnost je i primarna odgovornost policije. Upravo je stoga jedan od osnovnih ciljeva Policijske uprave istarske u 2011. godini bio održavanje stanja sigurnosti na najvišoj mogućoj razini. Analizom sigurnosno-relevantnih pokazatelja utvrđeno je kako je taj cilj i ostvaren, obzirom tijekom protekle godine nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri ugrozili sigurnost građana i imovine.

Foto: PU istarska

U prostorijama Policijske uprave istarske 6. veljače održana je tiskovna konferencija na kojoj je prezentirano stanje sigurnosti na području Istarske županije u 2011. godini.

Sigurnost svih građana dužnost  je i primarna odgovornost policije. Upravo je stoga jedan od osnovnih ciljeva Policijske uprave istarske u 2011. godini bio održavanje stanja sigurnosti na najvišoj mogućoj razini. Analizom sigurnosno-relevantnih pokazatelja utvrđeno je kako je taj cilj i ostvaren, obzirom tijekom protekle godine nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri ugrozili sigurnost građana i imovine.

Sigurnosno stanje na području Policijske uprave istarske u 2011. godini obilježili su pad kriminaliteta za 0,2% i smanjenje broja prometnih nesreća za 3%, dok je povećanje zabilježeno u domeni prekršaja, i to povećanje broja prekršaja protiv javnog reda i mira za 6%, a ostalih prekršaja za 3%.

Što se tiče stanja i kretanja kriminaliteta, ono se zadržalo na gotovo jednakoj razini kao i prethodne godine pa je tako u 2011. godini evidentirano ukupno 7094 kaznenih djela, od čega je sa 70% najzastupljeniji bio opći kriminalitet, odnosno krađe i teške krađe. Iako je u ovom segmentu rada teško bilježiti pad problematike, obzirom na posebne karakteristike koje Istru čine pogodnom regijom za činjenje kaznenih djela imovinskog karaktera, potrebno je spomenuti da seuglavnom radilo odogađajima s manjom materijalnom štetom, koji nisu bitno narušili sveopće stanje sigurnosti na području Policijske uprave istarske. Unatoč tome, policija je prepoznala taj problem tako da je suzbijanje i otkrivanje imovinskog kriminaliteta jedan od strateških ciljeva Policijske uprave istarske, a posebne mjere poduzete su i na području prevencije. S ciljem poticanja zamozaštitnog ponašanja građana, Odsjek za prevenciju je prošle godine osmislio i izradio preventivne letke, koji su se putem info punktova dijelili građanima na frekventnijim lokacijama u svim istarskim gradovima, a osmišljen je projekt ''Zaštitimo svoju imovinu'', koji će se provoditi tijekom cijele 2012. godine. 

Kada je riječ o domeni općeg kriminalitetu, prošle su godine na području Policijske uprave istarske evidentirana 3 kaznena djela ubojstva i 1 teško ubojstvo. Policija je intervenirala i u 542 događaja nasilja u obitelji te je prijavila 642 počinitelja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a o svim je slučajevima izvijestila i nadležni Centar za socijalnu skrb. Po pitanju kriminaliteta maloljetnika, prošle je godine zabilježeno 196 kaznenih djela koja su počinila djeca i maloljetnici, što u odnosu na 2010. godinu predstavlja pad od  33%. U ukupnom broju kaznenih djela, djeca i maloljetnici su sudjelovali s 2,7%, dok su se kao žrtve pojavili u 301 kaznenom djelu.

U 2011. godini među prioritetima istarske policije bili su i borba protiv gospodarskog i organiziranog kriminaliteta. Kriminalistička istraživanja kaznenih djela usmjerenih na suzbijanje financijskih malverzacija u poslovanju sa nekretninama te kasnijeg raspolaganja novcem (pranje novca), zatim poslovanja jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova te zaštite industrijskog vlasništva i autorskih prava dovela su do povećanja u gospodarskom kriminalitetu za 83%, dok je u domeni organiziranog kriminaliteta naglasak bio na suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Tijekom 2011. godine evidentirana su 1092 kaznena djela i 856 počinitelja zlouporabe opojnih droga, a ostvarene su 783 zapljene (oko 62 kilograma i 746 komada različitih vrsta opojnih droga i lijekova  koji se nalaze na popisu opojnih droga). Od značajnijih kriminalističkih istraživanja može se istaknuti nekoliko slučajeva zapljene marihuane, i to u lipnju otkrivanje indoor plantaže u Rovinju, u kolovozu zapljena 20-ak kilograma marihuane u Puli te zapljena oko 2 kilograma marihuane u Vodnjanu krajem listopada, a policijski službenici dovršili su u suradnji s PNUSKOK-om i višemjesečnu akciju, koja je rezultirala presijecanjem krijumčarskog lanca osoba koje su sa područja Slovenije krijumčarili heroin na područje Zagreba i Pule i zapljenom oko 27,5 kilograma heroina.

Tijekom protekle godine evidentirano je 6% više prekršaja protiv javnog reda i mira i 3% više ostalih prekršaja. Od 1099 prekršaja protiv javnog reda i mira, većina se odnosila na svađu ili viku na javnom mjestu te na tučnjave i drsko ponašanje, s time da u takvim slučajevima nisu zabilježene masovne tučnjave, teške ozlijede ili veće materijalne štete, odnosno događaji koji bi dodatno uznemirili javnost.

Naročito dobri rezultati ostvareni su po pitanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Uz 2891 prometnu nesreću, odnosno smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 3%, Policijska uprava istarska uspjela je, kontinuiranim i sustavnim usmjeravanjem rada prometne policije prema suzbijanju najtežih prometnih prekršaja, smanjiti broj prometnih nesreća s poginulim osobama za čak 32% pa je tako ove godine evidentirano 17 prometnih nesreća s poginulim osobama, u odnosu na 25 nesreća koje su zabilježene u 2010. godini.  Svakako je potrebno spomenuti da se, unatoč povećanju obima prometa, tijekom kolovoza i rujna ove godine nije dogodila niti jedna prometna nesreća s poginulim osobama, a što nije zabilježeno u posljednjih 20 godina. Uz razvoj prometne kulture, na što je svojim preventivnim i represivnim akcijama utjecala policija, poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu svakako je doprinijela i bolja cestovna infrastruktura, uključujući i sanaciju opasnih mjesta na istarskim prometnicama, koju financira Ministarstvo unutarnjih poslova.

Uz povećanje broja putnika koji su protekle godine prešli preko državne granice za 7%, granična je policija poduzela brojne prilagodbe kako bi Istra što spremnije dočekala primjenu Schengena i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.U 2011. godininije bilo većih pomorskih nesreća, kao niti smrtnog stradavanja osoba u havarijama ili nesrećama na moru. Nažalost, zabilježeno je 18 slučajeva utapanja osoba, 29% više nego u 2010. godini,  s time da se uglavnom radilo o osobama starije životne dobi, od kojih su neke već ranije imale ozbiljne zdravstvene probleme. Pomorska je policija i ove godine svojim preventivnim i represivnim aktivnostima djelovala na održavanje povoljnog stanja sigurnosti na moru, a kroz projekt ''Sigurnost na moru 2011'' provodio se niz akcija, kojima je cilj bio zaštita kupača i ronioca, prevencija glisiranja uz obalu, zaštita prirode i okoliša te zaštita arheoloških nalazišta.

Iz oblasti poslova prijavništva i osobnih isprava, u 2011. godini zaprimljeno je 36115 zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica i putovnica, odnosno 9% više, dok je što se tiče broja zahtjeva za rješavanje statusa stranaca evidentirano smanjenje od 20%, odnosno zaprimljena su 3343 takva zahtjeva.  

Inspektorat unutarnjih poslova imao je prošle godine nešto više posla u odnosu na 2010. godinu, obzirom su evidentirana 603 požara, odnosno 82% više. Unatoč povećanju broja požara, istovremeno je zabilježeno smanjenje ukupne materijalne štete u požarima za 12%.

Budući je Istra turistička regija, a kako je turistima, osim prirodnih ljepota, bitna i sigurnost njihovog odredišta, jedan od osnovnih ciljeva Policijske uprave istarske i protekle je godine bio održati stanje sigurnosti tijekom turističke sezone na najvišoj mogućoj razini. Praćenjem stanja sigurnosti, može se zaključiti da tijekom ljetnih mjeseci nije bilo nikakvih značajnijih prijetnji sigurnosti naših domaćih i stranih gostiju te da je ova turistička sezona bila jedna od najmirnijih do sada. Kao i proteklih godina, i ovog su ljeta u okviru originalnog hrvatskog projekta ''Sigurna turistička sezona'', na istarskoj obali boravili strani policijski službenici. Uz već tradicionalne njemačke i austrijske policajce, ove su godine u projektu po prvi puta sudjelovali i slovenski, srpski i talijanski policijski službenici. Osim međunarodne policijske suradnje, dobri rezultati ostvareni su i zahvaljujući sve boljoj suradnji s drugim državnim tijelima, institucijama i turističkim djelatnicima, a što sve doprinosi pretvaranju policije u javni servis građana.

Iz svih iznijetih pokazatelja, razvidno je kako je stanje sigurnosti na području Istarske županije tijekom protekle godine bilo zadovoljavajuće te da nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri ugrožavali sigurnost građana i imovine. Kako bi se zadovoljavajuće stanje sigurnosti zadržalo i u 2012. godini, među primarnim zadaćama istarske policije biti će prevencija i razjašnjavanje kaznenih djela imovinskog karaktera, pogotovo teških krađa, krađa i razbojništva. Uz imovinske delikte, policijski službenici usmjerit će se i na suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pogotovo na otkrivanje kriminalnih skupina te složenijih oblika zlouporabe opojnih droga. Po pitanju prometa, cilj je održati povoljno stanje  sigurnosti iz 2011. godine, posebice utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i poginulih osoba, dok će granična policija nastaviti s implementacijom Schengena i povećanjem sigurnosti na moru.

Budući je policija prije svega servis građana koji brine u njihovoj sigurnosti, pozivamo građane da nam se obrate s punim povjerenjem ukoliko imaju saznanja o bilo kakvim protupravnim ponašanjima te da zajedno poduzmemo sve što je u našoj moći da stanje sigurnosti i kvaliteta života na području Policijske uprave istarske budu na što višoj razini.



Stranica