Održan sastanak s predstavnicima Bina-Istre

Slika PU_I/vijesti/2013/Bina Istra.JPG

U petak, 5. srpnja, u prostorijama Bina-Istre, održan je sastanak proširenog kolegija načelnika Policijske uprave istarske s direktorom Bina-Istre Christinom Santalezom i njegovim suradnicima.

Foto: PU istarska

U petak, 5. srpnja, u prostorijama Bina-Istre, održan je sastanak proširenog kolegija načelnika Policijske uprave istarske s direktorom Bina-Istre Christinom Santalezom i njegovim suradnicima.

Gosp. Christian Santaleze  je  u uvodnom obraćanju istaknuo zadovoljstvo suradnjom s  policijom, nakon čega je kroz kratko izlaganje prezentirao aktivnosti koje Bina-Istre namjerava realizirati u narednom razdoblju, a vezano za izgradnju preostalih dionica punog profila autoceste. Također je iznio da je tijekom 2012. godine na Istarskom ipsilonu evidentiran promet od 7,5 milijuna vozila, što je oko 20 milijuna putnika. Istaknuo je da su stoga najznačajniji zadaci Bina-Istre upravljanje sigurnošću i prometom te redovno održavanje ceste, kao i da je protekle godine u program redovitog i pojačanog održavanja uloženo 85 milijuna kuna. Statistički podaci pokazuju da je broj prometnih nesreća  s najtežim posljedicama na  Istarskom ipsilonu u padu, što je pokazatelj da je sigurnost, osobito na punom profilu autoceste, na visokom nivou. Posebno je istaknuo mjere koje je Bina-Istra poduzela kako bi se spriječio ulazak vozača u suprotan nedozvoljen smjer, kao i spremnost za djelovanje u slučajevima ekološkog incidenta i nesreća u Tunelu Učka, za što je nabavljeno specijalno evakuacijsko vozilo. Vezano za predstojeće radove na dionicama punog profila auto-ceste, s čijom se izgradnjom planira započeti na jesen ove godine, istaknuo je kako će im uvelike trebati pomoć policije, obzirom da će se trebati osigurati protočnost prometa bez obzira na radove usmjeravanjem na paralelne, obilazne pravce. 

Načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar također je istaknuo zadovoljstvo dosadašnjom dobrom suradnjom s Bina-Istrom. Istaknuo je da je i tijekom ove turističke sezone realno za očekivati kolone na naplatnim kućicama u neposrednoj blizini graničnih prijelaza te će biti potreban i pojačani angažman policije, kao i Bina-Istre prilikom naplate cestarine kako bi se osigurala što veća protočnost prometa. Naglasio je dosadašnju dobru suradnju i zahvalio na razumijevanju, vezano za provođenje posebnih mjera osiguranja štićenih osoba. 

Voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave istarske Josip Lukić iznio je analizu stanja sigurnosti prometa na Istarskom ipsilonu u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje te je istaknuo kako unatoč činjenici da je u 2013. godini evidentirano više prometnih nesreća, evidentiran je manji postotak prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

Nakon sastanka djelatnici Bina-Istre omogućili su predstavnicima Policijske uprave istarske obilazak komadnog prostora, odakle se putem video nadzora prati stanje na Istarskom ipsilonu i u Tunelu Učka.



Stranica