Predstavljeni strani policajci koji će boraviti u Istri

Slika PU_I/vijesti/2013/strani policajaci1.JPG

U prostorijama Policijske uprave istarske, danas je održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljani strani policijski službenici, koji će ovog ljeta u sklopu projekta ''Sigurna turistička sezona'' boraviti u Istri.

Foto: PU istarska

U prostorijama Policijske uprave istarske, danas je održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljani strani policijski službenici, koji će ovog ljeta u sklopu projekta ''Sigurna turistička sezona'' boraviti u Istri.

Uz načelnika policijske uprave Dragutina Cestara, na konferenciji su sudjelovali generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani, talijanski časnik za vezu Carlo D'Achille i austrijski časnik za vezu Andreas Pichler te strani policijski službenici, koji će ovog ljeta, zajedno s hrvatskim kolegama, brinuti o sigurnosti turista na istarskom poluotoku.  Načelnik Cestar podsjetio je da Ministarstvo unutarnjih poslova od 2006. godine provodi svoj originalni projekt ''Sigurna turistička sezona'', a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja i institucija. Ovo je peta godina da se projekt provodi u Istri, a temeljem potpisanih:

  • Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije, Ravnateljstva za javnu sigurnost o suradnji tijekom turističke sezone 2013. godine;
  • Protokola između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkcije policije o suradnji tijekom turističke sezone 2013.;
  • Protokola o razumijevanju između Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstva za javnu sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova Talijanske Republike o suradnji tijekom turističke sezone 2013.

u razdoblju od 26. lipnja do 05. rujna, u Policijskoj upravi istarskoj boravit će već tradicionalno policijski službenici Republike Austrije (2), dok će po treći puta na istarskom poluotoku boraviti i policijski službenici Republike Srbije (1) i Talijanske Republike (1). 

Austrijski i talijanski policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te unaprjeđenju sigurnosti prometa. Austrijski policajci biti će angažirani u Policijskoj postaji Poreč u dva termina, od 1. do 31. srpnja Mirco Durinovic i Marijana Kaldrmdzic te od 31. srpnja do 5. rujna Djura Liber i Marc Frank, dok će talijanska policijska službenica Patrizia Spadini raditi u Policijskoj postaji Pula od 15. srpnja do 31. kolovoza.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenik kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa. Srbijanski policijski službenik Slobodan Milenković biti će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od 26. lipnja do 5. kolovoza, a potom će na njegovo mjesto stići drugi srbijanski kolega, koji će boraviti u Istri do 31. kolovoza.



Stranica