Održana edukacija o "Nasilju u obitelji"

Slika PU_I/vijesti/2014/nasilje nad ženama.JPG

Foto: Ilustracija  

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, danas  je u organizaciji Odjela prevencije PU istarske u Srednjoj medicinskoj školi održana edukacija učenika četvrtih i petih razreda na temu „Nasilja u obitelji“.

Edukaciju učenika održale su voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju, Anica Idžaković, djelatnica Centra za socijalnu skrb Pula, Dunja Stepčić i djelatnica Sigurne kuće Jasmina Vojniković.

Anica Idžaković je pojasnila postupanje policije u svim dojavljenim slučajevima nasilja u obitelji, te posebice istaknula zakonsku obvezu zdravstvenih djelatnika na prijavljivanje nasilja. Kad se govori o nasilju nad ženom u obitelji, najčešće se prvo pomisli na fizičko nasilje. Iako je ono jedino očito zbog vidljivih tragova ozljeda, predstavlja tek dio nasilnog ponašanja. Vrlo su rijetki slučajevi gdje postoji samo fizičko ili općenito samo jedan oblik nasilja. Često je uz fizičko nasilje žrtva izložena psihičkom i emocionalnom nasilju, ekonomskom i seksualnom. Zlostavljači  često primjenjuju psihičku prisilu, kojom kod žrtve stvaraju osjećaj straha i ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva. Sve zastupljeniji su razni oblici uhođenja ili uznemiravanje preko sredstava za komuniciranje, preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način, komuniciranja s trećim osobama te protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja. Nasilje se često manifestira i kao oduzimanje i uskraćivanje financijskih sredstava za život, neplaćanje alimentacije, zabranu zapošljavanja i slično

Dunja Stepčić se nadovezala hodogramom postupanja Centra za socijalnu skrb, koji nakon policije rade sa žrtvama i počiniteljem nasilja u obitelji. Istakla je važnost zajedničkog timskog rada kako policije, tako i medicinskih djelatnika, Sigurne kuće u pomaganju i obradi svih slučajeva.

Veliku pomoć i podršku žrtvama nasilja daje ''Sigurna kuća Istra'', koja je na raspolaganju 24 sata dnevno i s kojom policija ima jako dobru suradnju, što je kroz svoje izlaganje istaknula Jasmina Vojniković . Osim samog zbrinjavanja, ''Sigurna kuća Istra'' zlostavljanim ženama  pruža psihosocijalnu i pravnu pomoć te podršku. 

Nakon edukacije učenici su postavljali niz pitanja, a posebice ih je  zanimao sam način smještaja žrtava u Sigurnu kuću, te na koji način se djeca izdvajaju iz obitelji i gdje ih se smješta. Edukacija je završena zaključkom da na probleme treba reagirati  i kada se događaju nekome drugome, a ne čekati da postanu neriješivi i počnu se događati i nama samima.

                                             Obiteljsko nasilje nije osobni, već društveni problem te pozivamo sve zlostavljane žene  da se odvaže i prijave nasilje!



Stranica