Održana ''Konferencija čelnika policija uoči turističke sezone''

Slika PU_I/monistri.JPG

Foto: PU istarska

Svečanim potpisivanjem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma o sufinanciranju projekta ''Sigurna turistička sezona'' danas je završena sedma po redu ''Konferencija čelnika policija uoči turističke sezone'', koja se od 9. do 11. svibnja održavala u Valbandonu.

Kao i proteklih godina, prije početka predstojeće turističke sezone, čelnici i predstavnici policija zemalja koje sudjeluju u projektu ''Sigurna turističke sezona'' okupili su se kako bi se prezentirali rezultati i predstojeće aktivnosti projekta te kako bi se potpisali memorandumi (protokoli) o suradnji.

Da podsjetimo, radi se o projektu, odnosno ''brandu'' hrvatske policije, ali i ''brandu'' hrvatskog turizma, koji omogućuje promociju Hrvatske kao sigurne i poželjne turističke destinacije. Projekt je započeo 2006. godine te je tada u njemu tada sudjelovala samo Republika Mađarska, no tijekom godina u provedbu zajedničkih mjera tijekom sezone uključile su se i Republika Austrija, Francuska Republika, Češka Republika, Slovačka Republika, Savezna Republika Njemačka, Glavno tajništvo Interpola, Republika Poljska, Slobodna Država Bavarska, Republika Slovenija, Republika Srbija, Talijanska Republika i Ukrajina. Ove će se godine u projekt uključiti i Crna Gora, Republika Makedonija te Kraljevina Španjolska, dok Interpol i Francuska više nisu dio ''Sigurne turističke sezone''.

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovali su predstavnici austrijske, bosanskohercegovačke, crnogorske, češke, mađarske, njemačke, poljske, slovačke, slovenske, talijanske, ukrajinske i srpske policije. Konferenciju šefova policija prigodnim su govorima u četvrtak otvorili v.d. glavnog ravnatelja policije g. Dražen Vitez i načelnik Uprave policije g. Dubravko Teur, a nakon toga g. Vitez je u ime Ministarstva unutarnjih poslova potpisao memorandume o suradnji s Republikom Austrijom, Crnom Gorom, Republikom Češkom, Mađarskom, Republikom Poljskom, Republikom Slovenijom, Talijanskom Republikom i Republikom Srbijom, dok će se međunarodni akti o suradnji na ministarskoj razini potpisati s još tri države.

U završenom dijelu konferencije, danas su ministar unutarnjih poslova g. Ranko Ostojić i ministar turizma g. Veljko Ostojić potpisali Sporazum između   Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma o sufinanciranju projekta ''Sigurna turistička sezona''. Naime, Ministarstvo turizma prepoznalo je vrijednost spomenutog projekta te je i ove godine osiguralo financijska sredstva u iznosu od 200.000 kuna za troškove smještaja stranih policijskih službenika tijekom njihovog boravka u Republici Hrvatskoj te je time dalo svoj doprinos u provedbi ovog projekta i potvrdilo dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova. ''Medijska i druga pažnja koja se u Republici Hrvatskoj daje ovom projektu upućuje na važnost koja se pridaje sigurnosti, turizmu, nesmetanom prometu ljudi, roba i usluga. Dosadašnji angažman svih nas i u ovim vremenima krize i globalne opasnosti od različitih ugroza pokazao je svima koji imaju namjeru doći i boraviti u Republici Hrvatskoj da mogu računati na svoju osobnu sigurnost kao i sigurnost svoje imovine te da imaju priliku bezbrižno se prepustiti čarima koje nude hrvatski čovjek i hrvatska obala'', istaknuo je ministar unutarnjih poslova, naglasivši kako se ovim projektom dodatno produbljuje regionalna stabilnost te kako će Republika Hrvatska i dalje nastaviti sa snažnim naporima kako bi se doista smatrala sigurnom zemljom, a što nije samo ocjena relevantnih analitičara, već i percepcija hrvatskih građana te brojnih turista koji iz godine u godinu posjećuju našu zemlju.



Stranica