Osumnjičeni za protuzakonito prebacivanje preko 160 osoba

Slika PU_I/vijesti/2012/termovizija.bmp

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, policijskim službenicima Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave primorsko-goranske, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Rijeka), kriminalističko istraživanje protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, policijskim službenicima Policijske uprave sisačko-moslavačke i Policijske uprave primorsko-goranske, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kriminalističko istraživanje protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice.

Istraživanjem su utvrđene osnove sumnje da su četvorica muškaraca s riječkog područja, u dobi od 35, 34, 32 i 23 godine, počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj. Osim toga, 35-godišnjaka se tereti da je počinio i kazneno djelo zločinačko udruženje, odnosno da je povezao u zajedničko djelovanje preostalu trojicu muškaraca, s ciljem omogućavanja nezakonitog prevoženja stranih državljana teritorijem Republike Hrvatske i njihova daljnjeg nezakonitog izlaska iz Republike Hrvatske, s namjerom stjecanja nepripadajuće materijalne dobiti. S tim u vezi, preostalu trojicu muškaraca tereti se i da su počinili kazneno djelo počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da su osumnjičeni u vremenskom razdoblju od veljače do lipnja 2013. godine, u sastavu zločinačkog udruženja, nezakonito prevezli i omogućili nezakoniti izlazak iz Republike Hrvatske za najmanje 162 osobe, koje nisu državljani Republike Hrvatske, većinom tražitelja azila te tako ostvarili nepripadajuću materijalnu korist.

Osumnjičene osobe su 11. studenog privedene u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske te predane pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv njih podnesena kaznena prijava.



Stranica