Pješaci, oprez! Vozači, još opreznije!

Slika PU_I///pjesacki02.jpg

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, Policijska uprava istarska poziva pješake i vozače na poštivanje prometnih propisa te na pojačani oprez u prometu.

Naime, tijekom prva tri mjeseca 2013. godine, na području Policijske uprave istarske dogodilo se ukupno 14 prometnih nesreća, u kojima su sudjelovali pješaci i u kojima je stradalo 16 pješaka. Od toga broja, 4 pješaka zadobila su teške, a 12 pješaka zadobilo je lakše tjelesne ozljede. Od navedenih 14 prometnih nesreća, 3 nesreće su uzrokovali pješaci, što iznosi 21% od ukupnog broja prometnih nesreća, dok su vozači prouzrokovali 79% prometnih nesreća. Najčešće greške vozača bile su  neprilagođena brzina kretanja vozila (2 greške), nepropisno pretjecanje (1 greška), vožnja unazad (1 greška) i 7 ostalih grešaka vozača. Najčešća greška koju čine pješaci u prometu je nekorištenje pješačkog prijelaza, uslijed čega su se dogodile 3 prometne nesreće.

Najveći broj prometnih nesreća – obaranja pješaka, dogodio se na području Postaje prometne policije Pula (78%), u kojima je 13 pješaka stradalo, a od toga  su 3 pješaka zadobila teške tjelesne ozljede, dok je 10 pješaka zadobilo lakše tjelesne ozljede. Upravo je stoga, prometna policija 4. travnja 2013. godine od 10 do 14 sati na području Pule provela prometnu akciju "Kontrola brzine kretanja vozila i obveze vozača prema pješacima“, a  tijekom koje je kontrolirano 36 vozila i vozača te je utvrđeno 40 prekršaja od čega:

  • 11 prekršaja nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu;
  • 7 prekršaja pješaka;
  • 14 prekršaja prekoračenja brzine.

 

Podsjećamo vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada  pješaci pokazuju namjeru prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza, a posebice djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Obratite pozornost na pješaka prilikom vožnje unazad, jer pješaci često nisu u prvi trenutak vidljivi!
  • Obratite pozornost na pješaka prilikom pretjecanja vozila, posebice kada uočite da vozilo u drugoj kolničkoj traci usporava ili staje – postoji mogućnost da drugi vozač propušta pješaka!
  • Na prometnici gdje su dvije kolničke trake u jednom smjeru obavezno zaustaviti vozilo kada uočite da je drugo vozilo stalo ispred obilježenog pješačkog prijelaza!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

 

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Prelazak preko pješačkog prijelaza samo kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake, obratite pozornost na vozila koja skreću iz bočnih ulica!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

           

 

 

 

 

LETAK ''Poštujući propise uvijek stižem''



Stranica