Pod utjecajem alkohola prouzročili prometne nesreće

Slika /2018/alkohol, formula za nesreću.jpg

Policija je i tijekom prošlog vikenda provodila pojačane aktivnosti u cilju smanjenja stradavanja prometu

Foto: Ilustracija
 
U dane vikenda, od 17. do 19. ožujka, na području Policijske uprave istarske evidentirano je 13 prometnih nesreća, od kojih četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i devet prometnih nesreća u kojima je nastala samo materijalna šteta. U tim prometnim nesrećama stradale su četiri osobe. od kojih je jedna zadobila teške, a tri lakše ozljede.
 
Alkohol je kao uzrok evidentiran u tri prometne nesreće (najveća utvrđena koncentracija 2,24 g/kg).

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 622 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 33 vozača i 3 vozila. Utvrđeno je 248 prekršaja, od kojih izdvajamo:
  • nepropisna brzina – 86 prekršaja,
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 31 prekršaja,
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 30 prekršaja,
  • odbijanje ispitivanja poradi utvrđivanja prisutnosti alkohola i droga – 1 prekršaj,
  • upravljanje vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom – 1 prekršaj, 
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 20 prekršaja,
  • neregistrirano i teh. neispravno vozilo – 3 prekršaja
  • ostali prekršaji – 76 prekršaja
 
Rovinjska je policija u subotu, 18. ožujka oko 20 sati, u Ulici braće Božić u Rovinju zaustavila i kontrolirala osobni automobil Mercedes, pulske registracijske oznake, kojim je upravljao 49-godišnjak. Poradi sumnje da automobilom upravlja pod utjecajem alkohola, vozač je alkotestiran te je utvrđeno kako vozilom upravlja pod utjecajem alkohola od 2.32 promila, a pritom nije koristio ni sigurnosni pojas.

Muškarac je isključen iz prometa te mu je određeno zadržavanje u posebnim prostorijama policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Policija je protiv 49-godišnjaka pokrenula i prekršajni postupak poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te mu je izrečena novčana kazna od 1.370 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
U nedjelju, 19. ožujka oko 5.15 sati, 24-godišnjak koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom je pod utjecajem alkohola od 2.20 promila upravljao automobilom VW Polo, pulske registracijske oznake, iz smjera Tribana u smjeru Buja. Vozač je zbog neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad automobilom i sletio van kolnika, gdje se automobil prevrnuo na krov. U nesreći nitko nije ozlijeđen. Protiv vozača se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.

Stranica