Pojačane kontrole nepropisnog korištenja mobitela

Slika /2018/prometna policija12.jpg

Do nedjelje na području cijele Istre traju pojačane aktivnosti u sklopu ROADPOL-a

Foto: Ilustracija
 
Sukladno kalendaru Operativnih akcija za 2023. godinu ROADPOL-a Europske mreže prometnih policija na području Europske unije, od 9. do 15. listopada 2023. na području Policijske uprave istarske provest će se pojačani nadzor nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje.
 
Uz brzinu, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela glavni je uzročnik prometnih nesreća s najtežim posljedicama te je prepoznat kao jedan od ''četiri ubojice u prometu''.
U provođenju aktivnosti koristit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Policijski službenici će sudionicima u prometu davati upute o sigurnom sudjelovanju u prometu i ostale informacije iz domene sigurnosti cestovnog prometa.
 
Podsjećamo da mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.
 
Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.
 
DOPUŠTENO:
  • razgovor samo ako je u potpunosti handsfree
  • navigacija dopuštena samo ako se mobitel nalazi na držaču
  • za volanom samo ako je auto parkiran i ugašen
 
NEDOPUŠTENO:
  • svaki vid hand-held korištenja mobitela tijekom vožnje
  • korištenje na semaforu ili koloni
  • biciklistima hand-held korištenje mobitela dok voze


Najave