Pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Slika /2023/pojas3.jpg

Policijski službenici kontrolirat će vežu li se vozači i putnici sigurnosnim pojasom te koriste li vozači nepropisno mobitel tijekom vožnje

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u srijedu, 3. siječnja od 7 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje''.

Na području policijske postaje tijekom 2023. godine utvrđeno je 13.794 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 3.268 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 1.895 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga policija apelira na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom.

Policija također apelira na vozače da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja. Također naglašavamo kako je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano kako da bicikla i osobnog prijevoznog sredstva (električnog romobila) ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, s obzirom da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.
 
 

Najave