Pokušali ulagati u kriptovalute pa naletjeli na prevarante

Slika /2023/investicijske-prijevare.jpg

Policija upozorava građane da budu oprezni prilikom ulaganja kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara

Foto: Ilustracija

Istarska policija zaprimila je prijave građana koji su tijekom pokušaja ulaganja u kriptovalute naletjeli na prevarante.

Pulskoj policiji je 45-godišnjakinja prijavila prijevaru u kojoj je oštećena za nekoliko stotina eura. Nepoznate osobe kontaktirale su ženu vezano za njezino ulaganje i kupovinu bitcoina iz 2019. godine te su joj poslali link verifikacije emaila sa mogućnošću skeniranja QR koda kojom prilikom se otvorila lažna stranica banke. Oštećena je unijela svoju šifru mobilnog bankarstva i dozvolila pristup da bi ubrzo shvati kako joj je umjesto uplate, sa računa skinut novac.

Labinska policija je pak zaprimila prijavu 32-godišnjakinje koja je na bankovni račun tvrtke registrirane u Škotskoj prebacila nekoliko stotina eura s namjerom da stvori trgovački račun te se sa tvrtkom dogovorila da će joj navedeni iznos biti vraćen kroz pet radnih dana ako u bilo kojem trenutku poželi zatvoriti navedeni račun. Kada je odlučila zatvoriti račun, uložena sredstva joj se nisu vratila te je shvatila da je prevarena.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.

Priopćenja