Policija educirala umirovljenike o prijevarama i sigurnosti u prometu

Slika /2023/predavanje umirovljenici pula.jpg

Sudionici edukacije bili su izrazito zadovoljni ovakvim oblikom informiranja kroz koji su se podsjetili na neke već poznate oblike ponašanja, ali i su naučili nešto novo

Foto: Ilustracija

Jučer je u Dnevnom boravku gerontološkog centra Vile Trapp, koji djeluje u sklopu Doma za starije osobe Alfredo Stiglich u Puli, održano predavanje  o prijevarama na štetu starijih osoba na kućnom pragu u sklopu projekta ''Policija poručuje: Zaštitimo naše noniće!'', ali i o sigurnosti u prometu.

Policijska službenica poslova prevencije Dolores Žufić Radolović starije osobe upoznala je s oblicima prijevara, s obzirom da starije osobe predstavljaju specifičnu, osjetljivu i ranjivu skupinu populacije. Najčešći oblici prijevara su lažna predstavljanja prevaranata da su policajci, liječnici, bankari ili djelatnici raznih drugih službi, a počinitelji ili telefonskim pozivima ili osobnim dolaskom na vrata starijih osoba na prijevaran način pokušavaju prinuditi starije osobe da na svoju ili tuđu štetu nešto učine. Osim tih klasičnih vrsta prijevara, sve učestalije su i razne internet prijevare, kod kojih starije osobe također mogu postati žrtve, s obzirom da i same sve više koriste internet i društvene mreže.

Osnovni načini samozaštite:
  • ne puštajte u dom nepoznate osobe – one koje vas trebaju vratit će se poslije kada osigurate nazočnost osobe od povjerenja
  • ne nasjedajte na ljubaznost nepoznate osobe pred vratima
  • ništa ne potpisujte prije nego se posavjetujete sa osobom od povjerenja
  • ne dijelite osobne podatke putem društvenih mreža ili putem telefona
  • ne pristajte na nove ponude pružatelja usluga prije nego se posavjetujete sa osobom od povjerenja 



Edukacijom u sklopu aktivnosti ''Sigurnost u prometu osoba treće životne dobi'', policijska službenica Postaje prometne policije Pula-Pola Gordana Kliman-Grabar građane je upoznala s važnošću poželjnog ponašanja u prometu i poštivanja prometnih propisa. Naglasila je važne elemente sigurnog sudjelovanja u prometu osoba starije životne dobi u svojstvu pješaka i biciklista, kao i o glavnim greškama i opasnostima u prometu izazvanih kršenjem prometnih propisa od strane osoba starije životne dobi te su sudionici edukacije dobili preporuke za sigurno sudjelovanje u prometu. Skrenuta im je pažnja i na brigu o zdravstvenom stanju.

Sudionici edukacije bili su izrazito zadovoljni ovakvim oblikom informiranja kroz koji su se podsjetili na neke već poznate oblike ponašanja, ali i naučili neke nove oblike prijevara i načine zaštite. Svi su se usuglasili da je samozaštitno ponašanje i briga o vlastitom sigurnom ponašanju u prometu jamstvo sigurnosti, posebice u ''zlatnim godinama''.
 

Pisane vijesti