Policija tijekom vikenda provodi pojačane aktivnosti u prometu

Slika /2018/prometna policija motorist.jpg

Policijski službenici će tijekom vikenda poduzimati pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Foto: Ilustracija

Kako je ovog vikenda Međunarodni praznik rada, a najavljene su i povoljne vremenske prilike, policija će tijekom vikenda, radi smanjenja prometnih nesreća i stradavanja u prometu, provoditi pojačane aktivnosti.

Dio građana iskoristit će vikend za dolazak na more te se već danas, ali i tijekom cijelog vikenda, može očekivati pojačani intenzitet prometa na graničnim prijelazima, tunelu Učka, Istarskom ipsilonu te na svim većim prometnicama koje vode prema turističkim središtima na obali.

Policijska uprava istarska stoga će,  kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise. Naglasak će biti na  sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikla i mopeda, biciklistima i pješacima.


Vozači mopeda i motocikla

Dolaskom povoljnih vremenskih prilika, na prometnicama se povećava broj motocikala i mopeda te stoga Policijska uprava istarska savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.

Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Također apeliramo da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).


Biciklisti

Lijepo vrijeme na prometnice će izmamiti i velik broj biciklista pa policija savjetuje  bicikliste da budu propisno označeni jer je zakonska obaveza da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Isto tako, podsjećamo da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere mogu li ga prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.
 

Savjeti vozačima
Budući da je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnosti u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije, već i odgovornim ponašanjem svih sudionika u prometu, vozačima savjetujemo sljedeće:
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika,
  • poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • ne konzumirate alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila.    


Stranica