Policija u Puli sutra kontrolira vozače motocikla i romobila

Slika /2018/arena i kaciga.JPG

Policija poziva sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa kako bi se izbjeglo stradavanje u prometnim nesrećama

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost vozača mopeda, motocikala i romobila, Postaja prometne policije Pula-Pula će se u srijedu, 17. srpnja od 7 do 13 sati, provesti prometnu akcija pojačanog nadzora navedenih kategorija vozila.

Tijekom ove godine, na području Postaje prometne policije Pula - Pola stradalo je 28 vozača i 2 putnika na motociklima i mopedima, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala, 12 osoba je teže ozlijeđeno, a 17 osoba je zadobilo lakše ozljede.

Kada je riječ o prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali romobili, stradalo je 13 osoba, od čega 11 vozača romobila i dva pješaka na koja su naletjeli vozači romobila. U tim nesrećama, pješaci su zadobili teže ozljede, kao i jedna vozač romobila, dok je deset vozača romobila lakše ozlijeđeno.

Tijekom akcije provodit će se nadzor brzine kretanja vozila, korištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanje, posjedovanje odgovarajuće kategorije te tehnička ispravnost vozila. Naime motoristi, posebice mlađe životne dobi, skloni su činiti preinake na vozilima (zamjene uređaja za odvod i ispuštanje plinova auspuha, uklanjaju ili zamjenjuju ogledala, nemaju propisno postavljenu registarsku pločicu, uklanjaju ograničivač ograničenja brzine kretanja i dr.). Ističemo kako je preinake prije sudjelovanja u prometu potrebno upisati u prometnu dozvolu, u protivnom ako se vizualnim pregledom zamijete tehničke neispravnosti uređaja i opreme koja predstavljaju opasnost za sudionike u prometu vozilo se upućuje na izvanredni tehnički pregled. Također upozoravamo, da upravljanje vozilima koji imaju određene preinake (uređaja za odvod i ispuštanje plinova auspuha), stvara buku koja remeti mir građana, zbog čega vozači mogu biti kažnjeni za prekršaj iz čl.13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,  za koji je propisana novčana kazna od 300 do 2.000 eura ili kazna zatvora do 30 dana, a može se izreći i zaštitna mjera oduzimanja predmeta izvršenja prekršaja.

Vozače romobila upozoravamo da koriste površinu namijenjenu toj kategoriji vozila, a  to su biciklističke staze, površine namijenjene kretanju pješaka i zone smirenog prometa, što znači da se ne smije kretati kolnikom. Isto tako podsjećamo da na glavi moraju imati zaštitnu kacigu te ne smiju koristiti mobitel i slušalice na oba uha.

Ostalim vozačima ukazujemo na pojačanu prisutnost ovih kategorije sudionika u prometu te ih pozivamo na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Najave