Policijska uprava istarska obilježila Dan policije

Slika PU_I/vijesti/2014/dan policije mala.JPG

Foto: PU istarska

Svečanom akademijom u Domu hrvatskih branitelja u Puli, Policijska uprava istarska završila je jučer obilježavanje Dana policije i blagdana njenog zaštitnika Sv. Mihovila(Mihaela).

Naime, tijekom proteklog tjedna, Policijska uprava istarska je kroz niz aktivnosti prigodno obilježila ovogodišnji Dan policije. Program obilježavanja započeo je već u ponedjeljak, sportskim natjecanjima djelatnika uprave, koji su se imali prilike okušati u Fitness utrci, odbojci na pijesku, malom nogometu, tenisu i streljaštvu. U srijedu je u Općoj bolnici Pula, na Odjelu za transfuzijsku medicinu, organizirano dobrovoljno darivanjem krvi. Ovoj humanitarnoj gesti odazvalo se četrdesetak djelatnika Policijske uprave istarske, a krv je među prvima dao i načelnik policijske uprave Dragutin Cestar. Istog dana, u zgradi policijske uprave, održano je i tradicionalno druženje s predstavnicima medija, koji prate rad istarske policije.

Nakon što su u četvrtak policijski službenici položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega, u petak su položeni vijenci kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te kod spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz obitelji poginulih policajaca, vijence su položili predstavnici Policijske uprave istarske, Grada Pule i udruga, proizašlih iz Domovinskog rata. Oni su se na taj način prisjetili neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja službenih zadaća. Nakon polaganja vijenaca, delegacija istarske policije uputila se na prijem u Istarsku županiju, gdje je župan Valter Flego istaknuo kako je zahvaljujući svakodnevnom trudu policijskih službenika, Istra sigurna regija te se zahvalio na svemu što Policijska uprava istarska poduzima kako bi se građani Istarske županije osjećali što sigurnije.

I ove je godine, policijska uprave organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata, i to na Narodnom trgu i na Riječkom gatu.Na info-punktovima prometne, interventne, protueksplozijske i pomorske policije građani su mogli razgledati opremu, koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati i kako zaštiti sebe i svoju imovinu te dobiti informacije o preventivnim projektima koje provodi policija na području Istre. Djeca su za zanimanjem razgledala info-punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te su im za uspomenu poklonili njihov prvi otisak prsta. Ipak, najveću oduševljenost mališana izazvao je policijski pas Don, koji je demonstrirao traganje za eksplozivnom napravom te vježba interventnih policajaca, koja je privukla brojne građane.

Uslijedilo je misno slavlje, koje je u crkvi Sv. Kume i Damjana u Fažani,predvodio biskup u miru Ivan Milovan, a potom se delegacija istarske policije uputila prema Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija. Uz policijske službenike, svečanosti su prisustvovali pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, župan Valter Flego, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te predstavnici brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti u Istri. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prikazan je video uradak o radu policije, koji su izradili djelatnici Policijske uprave istarske, a potom se prisutnima obratio načelnik  policijske uprave Dragutin Cestar.Načelnik je u svom govoru istaknuo uspješne trendove stanja sigurnosti pa je tako napomenuo kako se u posljednjih godinu dana bilježi smanjenje kriminaliteta od 20 posto, posebice kod teških krađa i krađa. ''Uvjeren sam da u svim poslovima iz nadležnosti ove policijske uprave, unatoč objektivnim problemima i poteškoćama, uz daljnje napore, zalaganje i odgovoran odnos prema poslu, možemo postići još bolje rezultate. Upravo ću na tome i dalje ustrajati, vjerujem uz punu podršku i angažman svih djelatnika policijske uprave'' istaknuo je načelnik Cestar. Svoje obraćenje prisutnima, načelnik policijske uprave završio je s prigodnom čestitom Dana policije svim policijskim službenicima, a pogotovo onima, koji će taj dan provesti radno. Čestitkama su se pridružili i pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak te župan Istarske županije Valter Flego, koji je policijskim službenicima zaželio puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i u osobnom životu.

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazala su odlikovanja i izvanredna promaknuća. Naime, Odlukom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, za časnu i uzornu službu, Spomenicom domovinske zahvalnosti, odlikovano je sedam djelatnika Policijske uprave istarske: Dean Catela, Elvis Zahtila, Šime Matak, Josip Lukić, Eda Cocolo, Mirjana Brgić i Irene Gobo, dok su zbog uspješnog obavljanja službenih zadaća, tri policijska službenika Policijske uprave istarske izvanredno promaknuta odlukom ministra unutarnjih poslova, i to Alisa Antić, Ingrid Paver i Željko Grbin.

Podjelom izvanrednih promaknuća završila je svečana akademija Policijske uprave istarske, koju su svojom glazbom uljepšali istarski kantautor Bruno Krajcar, klapa Teranke i mlada, talentirana pjevačica Leonarda Budija.



Stranica