Policijska uprava istarska obilježila Dan policije

  • Slika /2021/dan policije.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Djelatnici policijske uprave obilježili su Dan policije polaganjem vijenaca, svetom misom i svečanom akademijom, a u petak će se održati doborovljno darivanje krvi

Foto: PU istarska

Polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te u parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu započelo je danas obilježavanje Dana policije u Policijskoj upravi istarskoj.

Uz obitelji poginulih, počast svim hrabrim policijskim službenicima koji su dali svoj život u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske i počast policijskim službenicima koji su stradali prilikom obavljanja svojih policijskih zadaća odali su načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin sa suradnicima, ispred Istarske županije zamjenik župana Tulio Demetelika i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, ispred Grada Pule gradonačelnik Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul te predstavnici hrvatske vojske i udruga iz Domovinskog rata. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, policijski kapelan Ilija Jakovljević se kroz molitvu prisjetio palih heroja, a potom su im okupljeni odali počast i minutom šutnje.

Potom je uslijedilo misno slavlje koje su u crkvi Gospe od Mora predvodili župnik Goran Levak i policijski kapelan Ilija Jakovljević, nakon čega je u Istarskoj županiji održan prijem za predstavnike policijske uprave. ''Policija radi jedan od najodgovornijih poslova u društvenoj zajednici i iskoristit ću priliku da vam zahvalim u ime svih naših građana na svemu što činite. Kada pogledamo što se sve događa u svijetu i kad znamo da živimo u jedno doba nesigurnosti, sigurnost je svakako na prvome mjestu i možemo biti sretni i zahvalni što mi u Istri to imamo. Osjećaj sigurnosti je bitan i za one koji dolaze kod nas, za naše goste, kao i za gospodarstvo’’, poručio je zamjenik Demetlika. 

Današnja završna aktivnost održana je u Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, na kojoj su prisustvovali i predstavnici regionalne i lokalne samouprave te predstavnici institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prisutnima se obratio načelnik  policijske uprave Božo Kirin koji je istaknuo kako se hrvatska policija u posljednjih godinu dana suočavala s brojnim izazovima te da su se policijski službenici, kao i sve hitne službe, odmah uključili u zaštitu zdravlja svojih sugrađana. ''Prošla, COVID-om obilježena godina utjecala je i na stanje i kretanje kriminaliteta u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Policijskoj upravi istarskoj. Nakon smanjenja gotovo cjelokupne sigurnosne problematike, ove godine naši policajci i policajke imali su nešto više posla. Veći broj intervencija, prekršaja i kaznenih djela, no ono što moram naglasiti je kako su unatoč povećanju posla, uspjeli razriješiti više kaznenih djela nego prethodnih godina. Rezultat je to kvalitetnijeg i predanog rada naših policijskih službenika'', rekao je načelnik policijske uprave i naglasio kako će istarska policija u narednom razdoblju nastaviti s oštrom borbom protiv korupcije, organiziranog kriminaliteta i zlouporabe droga.

''No, svi ovi uspješni rezultati u radu ne bi bili mogući bez vas, kolegice i kolege, bez ljudi koji čine ovaj sustav. Svojim profesionalnim i predanim radom, vrlo često i na uštrb svog privatnog života,  doprinijeli ste tome da se građani u Istri osjećaju sigurno i da žive u okruženju u kojem mogu odgajati svoju djecu u miru. Hvala vam na tome i hvala vam što se odabrali ovaj naš policijski poziv. Težak je i iziskuje od nas brojna odricanja, no istodobno nas ispunjava jer nema većeg zadovoljstva nego kad nekome spasite život, pružite mu ruku pomoći kada mu je ona najpotrebnija i osigurate mu miran san'', poručio je djelatnicima načelnik Policijske uprave istarske i zaželio im sretan Dan policije.

Svečanu akademiju uljepšali su svojim glazbenim izvedbama Kristina Iveković i Nikola Milat, a djelatnici istarske policije nastavit će obilježavanje Dana policije i narednih dana. Nakon što je u subotu održan Memorijal Ivana Todorića u čast tragičnom stradalom policijskom službeniku Policijske postaje Pula-Pola, sutra će djelatnici policije položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega. Posljednja aktivnost kojom će Policijska uprava istarska obilježiti Dan policije i blagdan njenog zaštitnika, Sv. Mihovila, održat će se u petak, kada će biti organizirano tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi.
 
 
 

Stranica