Policijska uprava istarska sudjelovala na 1. Gerontološkom skupu Istarske županije

Slika /2024/gerontološki skup.jpg

Voditeljica poslova prevencije PU istarske prezentirala temu „Starije osobe kao žrtve kaznenih djela - problematika, prevencija, prava žrtava“

Foto: PU istarska

U organizaciji Istarske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Grada Pazina, jučer je u Spomen domu u Pazinu započeo 1. gerontološki skup Istarske županije namijenjen svim stručnjacima koji rade sa starijim osobama, a na kojemu je kao izlagač sudjelovala i voditeljica poslova prevencije PU istarske sa temom „Starije osobe kao žrtve kaznenih djela - problematika, prevencija, prava žrtava“, koja je kroz izlaganje prezentirala statističke pokazatelje kaznenih djela počinjenih na štetu starijih osoba, ali i prezentirala preventivne aktivnosti koje PU istarska provodi sa starijim osobama.

Tako su predstavljeni preventivni alati aktivnosti „Policija poručuje: Zaštitimo naše noniće!“ kojima se putem radijskih jinglova snimljenih u suradnji sa Radio Istrom, preventivnim letcima koji se dijele starijim osobama, edukacijama i info punktovima diljem Istre preveniraju prijevare počinjene na štetu starijih osoba. Prezentirane su i aktivnosti „Sigurnost građana u domovima“, gdje se kroz letke „Oprez, ovo je mogao biti lopov!“ i „Dobar susjed, siguran dom“ građani na info punktovima i edukacijama osvještavaju o potrebi podizanja razine samozaštitinog ponašanja kako ne bi postali žrtve kaznenih djela provala.

Predstavljene su i aktivnosti koje je PU istarska poduzimala u suradnji sa Istarskom županijom vezano za nestanke starijih osoba, ali i nova kampanja MUP-a „WEB Heroj „ vezana uz prevenciju Internet prijevara.

Na kraju izlaganja prezentirana su prava žrtava kaznenih djela sukladno Direktivi 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2012. o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela.

Kroz dva dana izlaganja stručnjaka medicinske i pravne struke, akademske zajednice, psihologa, lokalne uprave i samouprave, ali i izlagača ispred različitih udruga koje brinu i kreiraju vrijeme starijih osoba, posjetitelji se mogu informirati o novim istraživanjima i iskustvima vezanim uz preventivni dio, pravnu zaštitu i primjere dobrih praksi domova za starije osobe, udruga i drugih organizacija, zdravstveni dio i uređenje skrbi oko starijih osoba, socijalne inovacije, te poboljšati komunikacijske vještine kroz radionice.

Stranica