Policijski službenici započeli provoditi preventivnu aktivnost ''Kaciga glavu čuva''

  • Slika /2020/kaciga glavu čuva6.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija počinje provoditi novu aktivnost usmjerenu na podizanje svijesti o važnosti korištenja zaštitne kacige

Foto: PU istarska

Odjel prevencije Policijske uprave istarske danas je započeo s provođenjem preventivne aktivnosti ''Kaciga glavu čuva'' pa je tako u Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri - Scuola media superiore italiana Dante Alighieri u Puli održano prvo u nizu edukativnih predavanja.

Naime, Policijska uprava istarska od 2002. godine uspješno surađuje s Polizeidirektion Hannover (PD Hannover), a u tom razdoblju razmijenjena su iskustva iz raznih područja djelovanja policije. Najzapaženiji rezultati ostvareni su upravo na području prevencije pa je tako istarska policija u svoj rad implementirala brojna pozitivna iskustva rada njemačke policije. Najnovije preventivno iskustvo je aktivnost ''Kaciga glavu čuva'', kojoj je cilj utjecati na podizanje svijesti mlađe populacije o važnosti korištenja zaštitne kacige. Poznato je da zaštitna kaciga povećava sigurnost u prometu, kako za motoriste, tako i za bicikliste. Njenim korištenjem smanjuje se mogućnost nastanka teških ozljeda, ali se spašavaju i životi.

Istraživanje koje je proveo Oxford dokazalo je da već pri padu od jednog metra osoba može zadobiti ozljede glave opasne po zdravlje i život. Najrizičnije skupine pri tome su djeca te osobe treće životne dobi, kada je riječ o biciklistima. Kada su u pitanju motociklisti, sve dobne skupine su jednako ugrožene, podjednako vozači i putnici na motociklu. Da bi zorno dočarala učenicima zbog čega je bitno koristiti zaštitnu kacigu, policijska službenica za prevenciju Sanja Delač Fabris izvela je eksperiment, u kojem se koriste  jaje, metar i kaciga za jaje, izrađena od stiropora. Pokazala je učenicima da ako bacimo jaje s kacigom s visine od jednog metra, jaje ostaje čitavo, dok se u slučaju kada s iste visine bacimo jaje bez kacige ili ako kacigu dobro ne pričvrstimo, jaje se razbije. Prikaz eksperimenta može se usporediti s padom osobe s visine od jednog metra, u kojem slučaju ozljede glave ovise o tome ima li osoba kacigu ili ne.

Prije dojmljivog prikaza važnosti korištenja zaštitne kacige, djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola Gordana Kliman Grabar, Mario Novački i Borislav Vranković upoznali su učenike s bitnim zakonskim odredbama koje se odnose na njih kao mlade vozače te su im naglasili važnost poštivanja prometnih propisa radi zaštite vlastitog života i života ostalih sudionika u prometu.

Ovom aktivnošću Odjel prevencije obuhvatit će sve srednje škole i auto škole na području Istarske županije, a sve kako bi se mladima koji upravljaju mopedima ili motociklima ukazalo na važnost korištenja zaštitne kacige. Isto tako, aktivnosti će se usmjeriti i prema osnovnoškolcima koji polažu ispite za upravljanje biciklima. Naglasak je na sprječavanju stradavanja mladih i spašavanju njihovih života, uz poruku ''Kaciga glavu čuva''! 
 
 
 
 

Stranica