Posjet izaslanstva PD Hannover

Slika PU_I/vijesti/2013/Hannover1.JPG

Foto: PU istarska

Policijsku upravu istarsku danas je posjetilo izaslanstvo PD Hannover, koje će u sklopu međunarodne policijske suradnje boraviti u radnom posjetu istarskoj policiji od 5. do 12. rujna.

Njemačku delegaciju je sa suradnicima dočekao načelnik policijske uprave Dragutin Cestar, koji je zaželio dobrodošlicu novom načelniku PD Hannover Kluweu Volkeru i njegovim kolegama. Uspješna suradnja između ove dvije policijske uprave traje od listopada 2002. godine, a započela je u okviru Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu, kao dio projekta o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, u sklopu Strategije djelovanja Policija u zajednici – Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici. ''Uz brojna korisna iskustva, koja su dosad razmijenili naši policijski službenici, bitno je naglasiti da su najzapaženiji rezultati ostvareni na području prevencije u lokalnoj zajednici, što je dovelo i do osnivanja Vijeća za komunalnu prevenciju u osam gradova i općina na području Istarske županije'' istaknuo je Cestar. Značajan napredak svakako je ostvaren i na unaprjeđenju rada kontakt policije. Zahvaljujući dobroj suradnji Policijske uprave istarske i PD Hannover, u rujnu 2009. godine započeo je i zajednički rad na izradi ''Priručnika za kontakt policajca'', koji je finaliziran prošle godine te će se, obzirom ga je Ravnateljstvo policije ocijenilo kvalitetnim, koristiti na području cijele Republike Hrvatske.

Dobru suradnju dviju uprava pohvalio je i načelnik Volker, koji je istaknuo kako vjeruje da će i ovaj posjet bio još jedan korak prema unaprjeđenju odnosa između Policijske uprave istarske i PD Hannover. ''Naše savezno ministarstvo u potpunosti podržava ovakav oblik međunarodne suradnje, a tome u prilog govori i činjenica da će se predstavnik Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, Wolfgang Lohmann, zapovjednik Zapovjedništva interventnih policija Saveznih pokrajina, u ponedjeljak u Zagrebu susresti s glavnim ravnateljem hrvatske policije Vladom Domonićem'' istaknuo je načelnik PD Hannover i zahvalio na srdačnom dočeku.

Tijekom ovog radnog posjeta, Policijska uprava istarska će njemačko izaslanstvo upoznati s preventivnim projektima, kao što su Zdrav za 5 i Zaštitimo svoju imovinu, a organizirat će i posjet Vijeću za komunalnu prevenciju Umaga. Osim toga, riječi će biti i o radu policije s medijima, krivotvorenju novca, razbojništvima i tendenciji smanjenja napada na novčarske institucije te radu interventne jedinice Policijske uprave istarske, dok će njemački kolege hrvatske policijske službenike upoznati s radom prostorije za tehničku prevenciju Decenata 11 PD Hannover.



Stranica