Povećanje sigurnosti na Istarskom ipsilonu (dionica ceste Rogovići – tunel Učka)

Slika PU_I/vijesti/2016/Ipsilon.jpg

Foto: Bina-Istra 

Zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u našu zemlju, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na našim cestama, iz godine u godinu, upravo za vrijeme turističke sezone, povećava se i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. 

Na području PU istarske u prvih šest mjeseci 2016. godine evidentirane su 783 prometne nesreće, što je za 8% manje nego u istom razdoblju 2015. godine, kada je evidentirana ukupno 851 prometna nesreća. Od tog broja, na brzoj cesti B-8, u prvih šest mjeseci 2016. godine dogodilo se 15 prometnih nesreća, od čega dvije nesreće s poginulim osobama, dvije s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. Stradalo je ukupno 12 osoba, dvije osobe su smrtno stradale, četiri osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a šest osoba je lakše ozlijeđeno. U istom razdoblju prošle godine, na B-8 dogodilo se 14 prometnih nesreća, od čega jedna s poginulom osobom, dvije s ozlijeđenim osobama i 11 nesreća s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama stradalo je osam osoba, jedna osoba je smrtno stradala, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno. 

Većina ovih prometnih nesreća događa se zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa sudionika u prometu, a s obzirom da Policijska uprava Istarska i Bina-Istra posebnu pozornost posvećuju sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti, poduzet će se dodatne aktivnosti za poboljšanje sigurnije vožnje na dionici brze ceste B-8 (dionica čvor Rogovići -tunel Učka).

Policijska uprava istarska uključiti će maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika prometne policije, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se na način da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na B-8. U funkciju će se staviti i svi raspoloživi uređaji i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za kontrolu radnog vremena mobilnih radnika, uređaj za detekciju registarskih pločica i dr.), s time da će policija dosljedno poduzimati represivne mjere prema svim vozačima koji grubo krše prometne propise (vožnja nepropisnom brzinom,  nepropisno pretjecanje, slalom vožnja). Osim toga, policijski službenici provodit će nadzor vozača, koji voze tako sporo da bitno usporavaju prometni tok, odnosno stvaraju kolone vozila iza vozila s kojim upravljaju ili takvom vožnjom ugrožavaju druge sudionike u prometu. Naime, kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste po kojoj se kreće, ili manja od brzine prometnog toka vozila u prometu na tom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu vozila iza sebe.Ako vozač ne postupu sukladno gore rečenom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna. 

Osim policije, određene aktivnosti u cilju povećanja sigurnosti prometa na dionici Rogovići - tunel Učka provest će i Bina-Istra. Tijekom turističke sezone, svakodnevno na Istarskom ipsilonu prometuje najmanje 45 000 vozila, a u dane vikenda i do  60 000 vozila. Valja istaknuti da se pored velikog turističkog prometa, odvija i značajni gospodarski promet, odnosno teretni promet, zbog čega se na navedenoj dionici stvaraju kolone, što  dovodi  do nestrpljenja vozača, koji se  potom upuštaju u opasna pretjecanja. Stoga će Bina-Istra, na pojedinim lokacijama spomenute dionice, na kojima je bilo dozvoljeno pretjecanje, prometnom signalizacijom to zabraniti, a svojim učestalim prijevoznicima distribuirat će letke, kojima se vozače upozorava na obvezu propuštanja kolone od strane sporijih vozila. Isto tako, posebnim prometnim znakovima visoke vidljivosti, vozači će biti upozoreni na obvezu poštivanja ograničenja brzine, kao i na dvosmjerni promet, koji se odvija na toj dionici. Pored toga, postavit će se i dodatni radari, kojima će se upozoravati vozače na prekoračenja brzine, obnovit će se kompletna horizontalna signalizacija te će se postaviti  dodatni markeri (klemmfiksi) za odvajanje smjerova vožnje u čvoru Rogovići. Ove promjene signalizacije su već započele, a konačne izmjene  realizirat će se u kratkom roku.

 

Stoga, ovom prilikom apeliramo na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravamo na sljedeće:

  • prije polaska na godišnji odmor potrebno je provjeriti ispravnost vozila (provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje, stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.),
  • prije putovanja pravovremeno se informirati o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
  • na putovanje krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon  završetka radnog vremena,
  • izbjegavati polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak - popodne, subotu - ujutro, nedjelja-popodne).

 

Osim toga, podsjećamo vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

  • brzinu kretanja vozila prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
  • poštivati ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom),
  • poštivati ograničenja data promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama,
  • ne konzumirati alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • prilikom vožnje autocestom, kretati se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristiti samo za pretjecanje,
  • na autocesti ne zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene,
  • prilikom vožnje autocestom ne prelaziti vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretjecati prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držati potreban razmak, ne požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način, niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom se ugrožava ili dovodi u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu,
  • prilikom vožnje u koloni držati dovoljan razmak između vozila,
  • koristiti sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
  • pobrinuti se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • koristiti zaštitnu kacigu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaziti u rizična pretjecanja,
  • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
  • pridržavati se naredbi policijskih službenika.

 

 

Policijska uprava istarska i Bina-Istra

žele Vam sigurno i sretno putovanje te ugodan odmor !



Stranica