Predstavljena kampanja ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem''

Slika PU_I/siguran lov.jpg

Danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljena kampanja ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem'', koju će istarska policija u narednom razdoblju provoditi u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije.

Foto: PU istarska 

Danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljena kampanja ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem'', koju će istarska policija u narednom razdoblju provoditi u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije. Cilj provođenja kampanje je podizanje sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem i podizanja sveukupne sigurnosti u lovištima, kao i sprječavanja protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva.

Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik policijske uprave Dragutin Cestar i voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović te predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj i tajnik saveza Mladen Belušić, koji su pohvalili dosadašnju suradnju između policija i lovačkog saveza. Naime, uz 38 zajedničkih i osam državnih lovišta te četiri tisuća lovaca koje okuplja Lovački savez Istarske županije, tijekom zimskih mjeseci na području Istre osobito je razvijen lovni turizam. Tome svakako pridonosi i blizina Italije, odakle tijekom lovne sezone dolazi oko tisuću lovaca godišnje. Uz toliki broj naoružanih osoba u lovištima,  povremeno se događaju i nesreće u lovu, a većina tih nesreća posljedica je neopreza i pogrešaka mahom iskusnih lovaca. Kako bi se spriječili takvi događaji i povećala sigurnosti svih sudionika u lovu, Policijska uprava istarska i Lovački savez Istarske županije u proteklom su razdoblju proveli niz zajedničkih aktivnosti na sprječavanju protuzakonitog lova i drugih oblika protupravnog ponašanja. Zajednička suradnja nastavlja se kampanjom ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem'', koja će se provoditi od prosinca 2012. godine do veljače 2013. godine. U tom razdoblju policijski službenici na graničnim prijelazima će turistima koji ulaze zbog lovnog turizma dijeliti letak o četiri osnovna pravila sigurnosti u lovu (M.O.N.C.): 

  • budite sigurni u svoju metu i njenu okolicu,
  • držite prst izvan otponca dok niste spremni za pucanje,
  • ophodite se prema svakom oružju kao da je napunjeno,
  • uvijek usmjerite usta cijevi u sigurnom smjeru.

Radi se o letku koji je na hrvatskom i talijanskom jeziku izradio Odjel prevencije Policijske uprave istarske u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije, a kojeg će osim policijskih službenika, dijeliti i predsjednici lovačkih društava prilikom izdavanja dopusnica za lov te prilikom sudjelovanja na sajmovima lova.

Ovo je samo jedna od preventivnih aktivnosti koje Policijska uprava istarska provodi u cilju povećanja stanja sigurnosti na području Istre, a očekuje se da će se ovakvom kvalitetnom i učestalom edukacijom lovaca doprinijeti smanjenju stradavanja prilikom lova, ali i sprječavanju protuzakonitog lova i ostalih protupravnih ponašanja iz domene lovstva.

Letak o četiri osnovna pravila sigurnosti u lovu



Stranica