Predstavljeni strani policajci koji će boraviti u Istri

Slika PU_I/turs 2012 PRESS.JPG

Foto: PU istarska

Danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana tiskovna konferencija, na kojoj su predstavljeni strani policijski službenici koji će ovog ljeta u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'' boraviti na području Istarske županije.

Časnike za vezu i strane policijske službenike dočekao je načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković, koji im je zajedno sa suradnicima zaželio dobrodošlicu i zahvalio na sudjelovanju u ovom originalnom projektu hrvatske policije, jedinstvenom u Europi. Navodeći kako Istra prednjači u ostvarivanju ukupnog turističkog prometa u Republici Hrvatskoj s preko 35% te kako je turistima osim prirodnih ljepota bitna i sigurnost njihovog odredišta, načelnik Blašković istaknuo je kako je jedna od najvažnijih zadaća koje se postavljaju pred sve policijske službenike ove uprave održavanje stanja sigurnosti na najvišoj mogućoj razini. ''Turisti žele brzo i sigurno doputovati do odabrane destinacije, žele se opustiti i vratiti kući bez neugodnosti. Naša je zadaća da im pomognemo oko toga. Naš je cilj da svi domaći i strani gostiuživaju u ovom prelijepom bokunu naše zemlje i da se u njemu osjećaju sigurno, odnosno da održimo imidž Istre i cijele Republike Hrvatskekao sigurne zemlje,a  samim time i poželjne turističke destinacije'' rekao je načelnik Policijske uprave istarske, a potom predstavio projekt međunarodne policijske suradnje.

Da podsjetimo, ''Sigurna turistička sezona'' je originalni projekt Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koji se provodi od 2006. godine. Projekt je započeo sa željom da se strani turisti na godišnjem odmoru osjećaju kao kod kuće te je tada u njemu sudjelovala samo Mađarska. Tijekom godina vrijednost projekta prepoznale su i druge zemlje i međunarodne institucije tako da će ove godine na jadranskoj obali boraviti strani policijski službenici iz ukupno 13 zemalja. Na području Policijske uprave istarske ovaj oblik međunarodne suradnje provodi se od 2009. godine, a temeljem potpisanih međunarodnih akata o suradnji ovog će ljeta u Istri od 25. lipnja do 5. rujna boraviti već tradicionalno policijski službenici Republike Austrije (Djura Liber, Marc Frank), dok će po drugi put na istarskom poluotoku boraviti i policijski službenici Republike Slovenije (Boštjan Pantner), Republike Srbije (Vukmir Portić) i Talijanske Republike (Patrizia Spadini).

Austrijski, talijanski i slovenski policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, bez naoružanja, osim austrijskih policijskih službenika kojima je to od prošle godine omogućeno. Zadaća stranih policijskih službenika je pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te unaprjeđenju sigurnosti prometa. Austrijski i slovenski policajci ovog će ljeta boraviti na području Poreča, dok će pulskim kolegama pomoć pružati talijanska policajka. Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenik kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa.



Stranica