Predstavljeni strani policajci koji će ovog ljeta boraviti u Istri

Slika PU_I/vijesti/2016/turs - kopija.JPG

Foto: PU istarska

Kao i proteklih godina, i ovog će ljeta u sklopu međunarodne policijske suradnje, a u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona'', na području Policijske uprave istarske boraviti strani policijski službenici. Tim je povodom danas u Puli održana konferencija na medije, na kojoj su, uz načelnika policijske uprave Dragutina Cestara, sudjelovali  izaslanik generalnog konzula Italije u Rijeci Massimo Broglia, pomoćnica generalnog konzula Ileana Jančić, počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić te strani policajci koji će brinuti o sigurnosti istarskih turista i građana.

''Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najznačajnijih  zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, nego i sigurne destinacije'' naglasio je načelnik Cestar i podsjetio da Ministarstvo unutarnjih poslova od 2006. godine provodi svoj originalni projekt ''Sigurna turistička sezona'', a njegovu kvalitetu iz godine u godinu prepoznaje sve više zemalja i institucija. Ovo je osma godina da se projekt provodi u Istri, a temeljem potpisanih međunarodnih akata, u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna, u Policijskoj upravi istarskoj boravit će ukupno 13 stranih policajaca iz šest zemalja: policijski službenici Republike Poljske (2), Republike Slovenije (1), Republike Austrije (4), Talijanske Republike (2), Savezne Republike Njemačke (2) i Republike Srbije (2).

Poljski, slovenski, austrijski, talijanski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, bez naoružanja, osim austrijskih policijskih službenika, koji će sukladno potpisanom međunarodnom aktu nositi svoje oružje i drugu opremu, a koje mogu koristiti samo za nužnu obranu. ''Temeljna uloga stranih policijskih službenika je ostvarivanje  što bolje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i njihovih državljana te obrnuto, a sve u cilju ugodnijeg boravka i većeg osjećaja sigurnosti stranih gostiju te izbjegavanja eventualnih konfliktnih situacija'' istaknuo je načelnik policijske uprave i pojasnio da će policijski službenici uglavnom obavljati poslove s kontakt policajcima te pješačkim i drugim ophodnjama, kako bi mogli ostvariti izravan kontakt sa svojim državljanima te će pomagati hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na prevenciju kaznenih djela te povećanje sigurnosti prometa.

Poljski policijski službenici Piotr Chojnacki i Piotr Lorenz biti će angažirani u Policijskoj postaji Pula-Pola od 1. srpnja do 1. rujna, kao i slovenski policijski službenik Robert Goncz, koji će službu obavljati od 15. srpnja do 15. kolovoza. Austrijski policajci Stefan Buzanich i Romana Valan boravit će na području Policijske postaje Umag-Umago od 1. do 31. srpnja, kada će ih zamijeniti kolege Andre Cegur i Dijana Sola-Dojcinovic, koji će službu obavljati od 1. do 31. kolovoza. Talijanski policajci pomagat će hrvatskim kolegama u Policijskoj postaji Rovinj-Rovigno, i to Francesco Fucito od 21. srpnja do 11. kolovoza te Andrea Ive od 11. do 31. kolovoza. U porečkoj policijskoj postaji i ove će godine  raditi njemački policijski službenici, Marijo Dakić od 1. do 31. srpnja te Adriana Vidaković od 1. do 31. kolovoza.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje, stručnom usavršavanju te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera. Srbijanski policijski službenik Aleksandar Marinković biti će raspoređen u Sektoru kriminalističke policije od 1. do 31. srpnja, a potom će na njegovo mjesto stići Miladin Petrović, koji će boraviti u Istri od 1. do 31. kolovoza.

Kako je zaključno naglasio načelnik Cestar, strani policijski službenici koji su ranijih godina boravili u Istri pokazali su visoku razinu profesionalnosti u radu s hrvatskim kolegama. Njihov angažman može se ocijeniti uspješnim i nadasve korisnim, pogotovo s obzirom na činjenicu da doprinosi osjećaju sigurnosti građana i turista koji borave u Istri.

S obzirom na uspješnu suradnju koju Policijska uprava istarska ostvaruje s talijanskim konzulatom u Rijeci, na konferenciji za medije sudjelovao je sudjelovali  izaslanik generalnog konzula Italije u Rijeci Massimo Broglia, koji je naglasio kako je sigurnost u Istri na visokoj, zavidnoj, razini te da je policija prisutna posvuda, što daje dodatni osjećaj sigurnosti građanima i turistima. ''Boravak talijanskih policajaca u Hrvatskoj doprinijet će bržoj razmjeni informacija, ali boljoj suradnji, koja će se, nadam se, nastaviti i tijekom zimskih mjeseci, kada će hrvatski policijski službenici boraviti na skijalištima u Italiji'' istaknuo je izaslanik generalnog konzula.



Stranica