Preko aplikacije upoznao ''stručnjaka'' za trgovinu kriptovalutama

Slika /2023/euri.JPG

Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada

Foto: Ilustracija

Rovinjska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama.

Naime, 37-godišnjak je putem aplikacije za upoznavanje stupio u kontakt s nepoznatim muškarcem, koji mu je predložio ulaganje u kriptovalute i zlato, uz obećanje veće zarade. Po uputi nepoznatog muškarca, 37-godišnjak je prebacio više tisuća eura na kripto novčanik, a kada je posumnjao da bi se moglo raditi o prijevari, pokušao je povući svoj novac. Nepoznati muškarac tada mu je rekao da to može učiniti tek kada plati porez na dobit u iznosu od nekoliko desetaka tisuća eura te je 37-godišnjak događaj prijavio policiji.

Policijski službenici istražuju slučaj investicijske prijevare te policija upozorava građana da ukoliko se odluče na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebaju dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. 

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku, kao i putem stranice Web heroj.
 

Priopćenja