Prijavljene zbog gospodarskog kriminaliteta

Slika /2023/euri 2.jpg

Osumnjičena 50-godišnjakinja je oštetila pravnu osobu i državni proračun za više od 285 tisuća eura

Foto: Ilustracija

Istarska policija je dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 50-godišnjakinja, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Pule, počinila kaznena djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, utaje poreza ili carine i davanja lažnog iskaza, a zajedno sa 26-godišnjakinjom je počinila i kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Naime, 50-godišnjakinju se sumnjiči da je u svibnju 2021. godine, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Pule, sačinila kupoprodajni ugovor za prodaju više nekretnina, dok je kupac istih bila 26-godišnjakinja, a nekretnine joj je prodala po znatno manjoj cijeni, iako je znala da je vrijednost nekretnina znatno veća.

Također ju se sumnjiči da je u listopadu 2020. godine na štetu trgovačkog društva, na račun najma objekta u Puli, neovlašteno obavljala isplate na ime fizičkih osoba koji su vlasnici objekta, ali  na bankovni račun 26-godišnjakinje, a obavila je i više isplata s računa tvrtke sebi u gotovini. Tom prilikom isplate nije prikazivala u poslovnom knjigama, a u poslovnim knjigama nije prikazala prodaju nekretnina, dok jednu nije niti knjižila u poslovnim knjigama.

Nadalje, 50-godišnjakinja je 19. listopada 2022. godine, s ciljem registriranja sebe kao osnivača odnosno člana uprave u trgovačkom društvu, vlastoručnim potpisom ovjerila izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugovanja na osnovi poreza, iako je znala da ima nepodmirenih dugovanja na ime poreznog duga i ostalih doprinosa.

Ukupna materijalna šteta počinjena na štetu trgovačkog društva i državnog proračuna iznosi više od 285 tisuća eura. 

Protiv osumnjičenih se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

 

Priopćenja