Preventivna akcija u cilju zaštite biciklista

Slika PU_I/vijesti/2016/biciklisti pažnja.JPG

Foto: PU istarska 

U Puli, odnosno na Vallelungi je jučer, 20. ožujka od 10 do 14 sati, provedena preventivna akcija ''Biciklisti, pažnja''. Akciju su proveli policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola i Odjela prevencije PU istarske povodom održavanja sportske rekreativne biciklističke MTB utrke Zimske lige Istre i Kvarnera.

Aktivnost je bila usmjerena prema sudionicima utrke - vozačima bicikala svih uzrasta i godišta te su policijski službenici vizualno provjeravali tehničku ispravnost bicikala, davali su savjete o važnosti poštivanja prometnih propisa, nošenju zaštitnih biciklističkih kaciga, reflektirajućih prsluka te o načinu vožnje u uvjetima smanjene vidljivosti i noću. Biciklisti su upozoreni da se nogostupom kreću pješaci, dok su za bicikliste predviđene biciklističke staze, odnosno kolnik. Tom prigodom prezentirane su im i tzv. „Pijane naočale“, uz upozorenje na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola.

Osim po pitanju sigurne vožnje, policijski službenici su biciklistima davali i savjete kako zaštiti bicikl od krađe te su im savjetovali da bicikli uvijek drže zaključan za čvrsti predmet ili pod nadzorom, da ne zaključavaju bicikli za kotač, već da zaključavaju u kombinaciji lokota i dovoljno dugačka sajle, koju će provući kroz više mjesta na biciklu. Upućeni su da fotografiraju ili zapišu tvornički broj okvira kako bi se u slučaju krađe olakšalo traganje za biciklom i utvrđivanje vlasništva u slučaju pronalaska bicikla.



Stranica