Preventivni projekt ''Zdrav za 5'' i na području Istre

Slika PU_I/vijesti/2013/zdrav za 5.JPG

Jučer je u prostorijama Policijske uprave istarske održan sastanak, na kojem je odgovornim osobama u jedinicama lokalne i područne uprave te u prosvjetnim ustanovama, predstavljen nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za 5''.

Foto: PU istarska

Jučer je u prostorijama Policijske uprave istarske održan sastanak, na kojem je odgovornim osobama u jedinicama lokalne i područne uprave te u prosvjetnim ustanovama, predstavljen nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za 5''. Ispred Odjela prevencije Policijske uprave istarske, projekt su predstavili voditeljica Alica Rosić-Jakupović i mr.sc. Aleksandar Šerović, a ispred Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, v.d. voditeljice Helena mitrović i Velimir Todorović.

Radi se o projektu koji zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša, a ciljevi projekta su:

  • aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti (alkohol, opojne droge, igre na sreću itd.),
  • aktivno mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode,
  • podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja,
  • usvajanje zdravih životnih stilova.

Projektom "Zdrav za 5" u ovoj školskoj godini (2012/2013) bit će obuhvaćeno 12 škola na području Istarske Županije, točnije četiri osnovne i osam srednjih škola s područja Pule i Rovinja te su se stoga s projektom jučer imali prilike upoznati pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Grada Pule Elena Puh-Belci, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Smoljan, koordinatorica za Upravni Odjel društvenih djelatnosti grada Rovinja Edita Sošić Blažević, voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske Županije Ljiljana Dravec te ravnatelji OŠ Centar, OŠ Šijana, OŠ Stoja, Gimnazije Pula, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Ekonomske škole Pula, Industrijsko-obrtničke škole Pula i Strukovne škole Pula.

Projekt je zamišljen na način da se po odabranim školama, s učenicima osmih razreda osnovnih škola i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola, provedu ulazne ankete, iz koje će se iščitati trenutna razmišljanja i stavovi mladih o alkoholu, drogi, kocki, zdravom životu i očuvanju prirode. Nakon toga će se provesti edukativna predavanja o problematici zlouporabe  i ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću, uz izvođenje različitih ekoloških akcija, a potom će se provesti završna, izlazna anketa, čime će se valorizirati krajnji učinak provedenih aktivnosti na zauzeti stav učenika o navedenoj problematici.



Stranica