Prijavite se na tečaj i naučite samoobranu s interventnom policijom

  • Slika /2023/ijp1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prijave na tečaj samoobrane zaprimaju se do kraja ovog tjedna putem e-maila istarska@policija.hr, a mogu se prijaviti ženske osobe starije od 18 godina  

Foto: PU istarska, Pulska svakodnevnica

U znak sjećanja na sestre Mirabal, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu, 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ove je godine Policijska uprava istarska odlučila taj dan obilježiti organizacijom dvotjednog tečaja za žene pod nazivom ''Nauči samoobranu s interventnom'' te je tim povodom danas u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali načelnik policijske uprave Alen Klabot, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Biljana Butigan i voditelj programa specijalističke obuke iz pulske Interventne jedinice policije Pero Vuletić.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je skrenuti pozornost javnosti na problem nasilja nad ženama i poslati poruku o nultoj toleranciji na sve oblike nasilja nad ženama jer za nasilje jednostavno nema opravdanja. ''Nasilje nad ženama  nije nikakva privatna obiteljska stvar. Riječ je o ozbiljnom problemu na koji moramo reagirati svi zajedno kao društvo. O ovom problemu treba javno govoriti i treba poticati žrtve da zatraže pomoć. Ali isto tako treba poticati sve koji primijete nasilje da ga odmah prijave kako bi policija mogla žurno postupati i kako bi se žrtvi mogla pružiti sva potrebna pomoć'', rekao je načelnik Alen Klabot.Na području Policijske uprave istarske u posljednjih 20 godina, odnosno od 2003. do 2022. godine,  ubijene su 22 žene, a većinu njih usmrtili su njihovi bračni ili izvanbračni partneri. Ove godine na području Istre nije ubijena niti jedna žena.  

Što se tiče kaznenih djela s elementima nasilja koja su počinjena na štetu žena, u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 401 takvo kaznena djela, što je za 7% više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su evidentirana 374 kaznena djela s elementima nasilja nad ženama.

Naravno, treba uzeti u obzir da i dalje postoji velika tamna brojka, odnosno veliki broj neprijavljenih događaja jer se žrtve često zbog ekonomske ovisnosti, djece, krivnje, srama ili drugih razloga ne odlučuju prijaviti nasilnika, no sve više ljudi oko njih, obitelj, susjedi, poslodavci postaju osviješteni da je nasilje potrebno prijaviti.

''Žene su najčešće žrtve prijetnji i nasilja u obitelji. Najugroženije su upravo u svojim obiteljima, tamo gdje bi se trebale osjećati najsigurnije i gdje bi trebale imati najveću podršku. Najnoviji trendovi ukazuju na sve veći porast majki koje postaju zlostavljane od svojih sinova, a razlog tome možemo tražiti u transgeneracijskom prijenosu nasilja, gdje djeca odrastajući u obitelji u kojoj se događa nasilje i sami postaju zlostavljači'', istaknula je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji.

Kad se govori o nasilju nad ženom u obitelji, najčešće se prvo pomisli na fizičko nasilje. Iako je ono jedino očito zbog vidljivih tragova ozljeda, predstavlja tek dio nasilnog ponašanja. Vrlo su rijetki slučajevi gdje postoji samo fizičko ili općenito samo jedan oblik nasilja. Često je uz fizičko nasilje žrtva izložena psihičkom i emocionalnom nasilju, ekonomskom i seksualnom. Zlostavljači  često primjenjuju psihičku prisilu kojom kod žrtve stvaraju osjećaj straha i ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva. Sve zastupljeniji su razni oblici uhođenja ili uznemiravanje preko sredstava za komuniciranje te protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja. Nasilje se često manifestira i kao oduzimanje i uskraćivanje financijskih sredstava za život, neplaćanje alimentacije, zabrana zapošljavanja.

''Policija po dojavi o nasilju postupa žurno, a u fokusu postupanja policijskih službenika je zaštita žrtve nasilja, prvo na način da se spriječi počinitelja u daljnjem protupravnom ponašanju, a kasnije i pružanja pomoći i upućivanja žrtve u mogućnosti ostvarivanja njenih prava'', napomenula je Butigan.

Policijski službenici nakon utvrđenog kaznenog djela kaznenu prijavu prosljeđuju nadležnom državnom odvjetništvu, koje potom preuzima progon počinitelja, dok se po utvrđivanju prekršaja, nadležnom sudu dostavlja optužni prijedlog s prijedlogom sankcije i zaštitnih mjera. O sankcijama i zaštitnim mjerama odlučuje sud, a policija može odmah izreći mjeru opreza kako bi se zaštitila žrtva i neometano provodio postupak.

Osim što djeluje represivno kada se nasilje dogodi, policija djeluje i preventivno. Tijekom godine policijski službenici provode edukacije u školama diljem Istre kako bi djeca naučila koja su ponašanja prihvatljiva, a koja ne. Organiziraju se tribine, okrugli stolovi i drugi vidovi suradnje s institucijama koje se u svom djelokrugu bave problematikom nasilja, a provodi se i projekt Ministarstva unutarnjih poslova Lily.

Jedna od preventivnih aktivnosti, kojima je cilj senzibilizirati javnost na problem nasilja, ali i potaknuti žene na jačanje samosvijesti, je tečaj samoobrane koji su osmislili i provodit će ga instruktori za obuku pulske interventne policije uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. ''Na ovaj način želimo pokazati građanima da smo dio zajednice i da smo im na raspolaganju u slučaju bilo kakve potrebe, pa tako i edukativne tako da pozivam žene koje žele naučiti kako se obraniti da se prijave na tečaj'', istaknuo je načelnik Alen Klabot.Svakako je bitno istaknuti kako je tečaj osmišljen tako da će se polaznicama uvodno pojasniti da je samoobranu potrebno primjenjivati samo u situacijama kada se osoba na drugi način ne može obraniti od izravnog fizičkog napada te da se nakon toga žrtva treba skloniti na sigurno i zatražiti pomoć policije. ''Cilj tečaja nije poticati na borbu ili ulaženje u sukob, već je cilj osvijestiti žene kako prepoznati moguću konfliktnu situaciju i kako je izbjeći, a ako do napada ipak dođe, kako se mogu adekvatno obraniti i udaljiti od napadača. Stoga će policijski službenici naučiti polaznice jednostavnim i lako primjenjivim zahvatima samoobrane, koje mogu uvježbati bez prethodnog poznavanja borilačkih vještina, a kojima se mogu obraniti od najčešćih oblika napada'', pojasnio je  voditelj programa specijalističke obuke iz pulske Interventne jedinice policije Pero Vuletić.

Tečaj samoobrane u dvotjednom trajanju u razdoblju od 13. do 24. studenoga održavat će se u grupama u dvorani policijske uprave u poslijepodnevnim satima. Na tečaj se mogu javiti pripadnice ženskog spola, starije od 18 godina, a prijave se zaprimaju putem e-maila istarska@policija.hr do 5. studenoga. Potrebno je navesti ime, prezime, OIB i napomenu odgovara li vam više termin ponedjeljak-srijeda ili utorak-četvrtak. Prijavite se i naučite samoobranu s interventnom!

 
Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da ne zatvaraju oči na nasilje koje se događa u njihovom susjedstvu, već da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!
#prekinimošutnju #prijavinasilje
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti