Prijevare s poslovnim računima: izmijenio podatke za uplatu

Slika /2020/internetske prijevare.jpg

Policijski službenici istražuju prijevaru s poslovnim računima tvrtke iz Poreča  

Foto: Ilustracija

Porečka je policija zaprimila prijavu pravne osobe s područja Poreča da je oštećena za više desetaka tisuća kuna. Naime, nepoznati počinitelj presreo je poslovnu komunikaciju te je izmijenio podatke za uplatu novca i na taj način naveo pravnu osobu da umjesto svom vanjskom suradniku sa sjedištem u Njemačkoj, uplati novac na račun pravne osobe sa sjedištem u Mađarskoj.

Osim što je oštećena pravna osoba, utvrđeno je kako su na sličan način oštećena i najmanje tri strana državljana jer je počinitelj presreo i njihovu komunikaciju s pravnom osobom iz Poreča tako da je novac koji su strani državljani uplatili za usluge iznajmljivanja turističkog smještaja, zbog promjene podataka za uplatu, završio na računu nepoznatog počinitelja.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a s obzirom da je i labinska policija nedavno zaprimila prijavu slične računalne prijevare, policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.

Stranica