Prilikom izvođenja građevinskih radova pronađena ručna bomba

Slika /2021/ručna.bomba.rovinj.jpg

Policija upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da odmah nazovu broj 192

Foto: PU istarska

Policija je u subotu, 2. listopada oko 13.20 sati, zaprimila dojavu da su radnici prilikom izvođenja građevinskih radova, odnosno prilikom iskopa kanalizacije u Rovinju pronašli bombu. Na mjesto događaja izašao je djelatnik Protueksplozijskog odjela koji je utvrdio kako se radi o ručnoj bombi iz drugog svjetskog rata te ju je izuzeo i uništio kontroliranom eksplozijom.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ''Manje oružja, manje tragedija'', a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Stranica