Pripazite gdje ostavljate novčanike

Slika /2023/novčanik.jpg

Policija poziva građane i turiste da ne ostavljaju novčanike bez nadzora jer počinitelji koriste svaku priliku i dovoljna je  mala neopreznost da netko postane žrtvom krađe

Foto: Ilustracija

Ovih dana na području Poreča i okolice evidentirano je nekoliko događaja u kojima su građani i turisti ostali bez novčanika te policija traga za počiniteljima.

Naime, 15. srpnja u poslijepodnevnim satima, nepoznati počinitelj je na Obali maršala Tita u Vrsaru s plovila koje se nalazilo kod benzinske postaje otuđio dva novčanika u kojima su se nalazili osobni dokumenti, bankovne kartice i novac. Time je 32-godišnjaka i 35-godišnju talijansku državljanku oštetio za više stotina eura.

Sljedećeg dana bez novčanika je ostala 41-godišnja njemačka državljanka, koja je u prijepodnevnim satima u praonici rublja unutar kampa u Poreču ostavila novčanik na stolu. Žena je u novčaniku imala svoje osobne dokumente, kao i dokumente članova obitelji, zdravstvene iskaznice, bankovnu karticu i novac te je oštećena za više stotina eura.

Posljednja krađa dogodila se jučer prijepodne, kada je počinitelj iskoristio nepažnju 34-godišnjakinje koja je prala automobil u praonici u Ulici Matije Vlašića u Poreču, a novčanik je ostavila na sjedalu u vozilu. I ona je ostala bez svojih dokumenata i dokumenata članova obitelji, zdravstvenih iskaznica, bankovne kartice i novca te je oštećena za nekoliko stotina eura.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, policija poziva građane i turiste da budu oprezniji sa svojim stvarima, pogotovo s novčanicima te da ih ne ostavljaju bez nadzora ni na kraće vrijeme jer, nažalost, počinitelji koriste svaku priliku te je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom krađe.

Osim što ćete ostati bez novca, ako se u novčaniku nalaze osobne isprave isprave ili kartice, naći ćete se u dodatnim poteškoćama jer ćete morati podnositi zahtjeve za nove dokumente i bankovne kartice, a to će vam oduzeti vrijeme, ali i izazvati i dodatne troškove.  

Kako bi spriječili veću štetu u slučaju krađe bankovnih kartice, savjetujemo građane da ne zapisuju PIN broj na karticu i da ga ne čuvaju uz karticu u novčaniku. Ukoliko se dogodi da vam netko ukrade karticu, odmah kontaktirajte banku i blokirajte karticu  kako bi zaštiti svoj novac i spriječili neovlaštenu uporabu kartice.

Ako se dogodi da postanete žrtva krađe, obavijestite policiju i svakako pretražite vašu okolicu jer postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini. Budite oprezni i poduzmite osnovne mjere kojima možete zaštiti svoju imovinu.
 

Priopćenja