Pripazite na prijevare s računima

Slika /2020/poslovna prijevara copy.jpg

Policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise)

Foto: Ilustracija

Labinska policija istražuje slučaj neovlaštenog presretanja računalnih podataka i računalno krovotvorenje. Naime, policija je zaprimila prijavu odgovorne osobe tvrtke s labinskog područja da je nepoznata osoba neovlašteno presrela njihovu komunikaciju s tvrtkom iz Mađarske s kojom posluju već duže vrijeme. Počinitelj je krivotvorio adresu elektroničke pošte mađarske tvrtke, njihov račun u banci i dokumentaciju te je 17. rujna dostavio krivotvorene račune za naplatu. Ništa ne sluteći, domaća je tvrtka uplatila više desetaka tisuća kuna, no kada je 6. listopada zaprimila opomenu od mađarske tvrtke zbog neplaćanja računa, odgovorne osobe shvatile su da su prevareni.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!
 

Stranica