Pripazite na provale u automobile

Slika /2018/provala u vozilo.JPG

Policija traga za nepoznatim počiniteljima koji su jučer u Puli i Pazinu provalili u vozila

Foto: Ilustracija

Nepoznati je počinitelj u popodnevnim satima 1. kolovoza ispred zgrade u Supilovoj ulici razbio staklo na automobilu, pulske registracijske oznake, iz kojeg je otuđio novac i nekoliko pari sunčanih naočala, čime je oštetio 52-godišnjakinju za nekoliko stotina eura.

Istoga dana u popodnevnim satima nepoznati je počinitelj u Ulici Prolaz Otokara Keršovanija u Pazinu provalio u automobil, na kojem je bilo djelomično otvoren prozor te je otuđio ruksak s novčanikom, novcem, osobnim dokumentima i bankovnim karticama, čime je oštetio 35-godišnjakinju za zasad neutvrđeni novčani iznos.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:
  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.


Priopćenja