Osumnjičeni za gospodarski kriminalitet

Slika /2018/zgrada pu istarska.jpg

Muškarci su izdavanjem lažnih računa i neistinitim vođenjem poslovnih knjiga ostvarili nepripadajuću imovinsku korist

Foto: Ilustracija

Policijska uprava istarska je u suradnji, s nadležnim državnim odvjetništvom, dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da su 36-godišnjak i 44-godišnjak počinili više kaznenih djela krivotvorenja službene i poslovne isprave, pranja novca, pronevjere i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju utvrđena je sumnja da su 36-godišnjak, kao odgovorna osoba društva i 44-godišnjak, kao odgovorna osoba za vođenje poslovnih knjiga društva, u razdoblju od veljače 2018. godine do srpnja 2019. godine oštetili društvo za ukupni iznos od preko 80 tisuća eura, a državni proračun za nekoliko tisuća eura.

Naime, oni su kupcima ispostavili nekoliko desetaka izlaznih računa s unesenim neistinitim podacima na temelju kojih su kupci obavili uplate na bankovne račune društva.

Navedena novčana sredstva su osumnjičeni potom podizali s računa bez pravnog osnova. Također se 36-godišnjaku stavlja na teret da je na temelju tih lažno izdanih računa ostvario pravo na povrat pretporeza te  je s računa podigao navedeni novac koji je uplaćen iz državnog proračuna,  a 44-godišnjaku da je poreznom tijelu učinio nedostupnima poslovne knjige društva.

Policija u svezi utvrđenog podnosi izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Priopćenja