Priveden zbog provale u vikend kuću

Slika /2018/provala.jpg

Policija je privela osumnjičenog za provalu u vikend kuću, a građane savjetuje o tome kako se nekim preventivnim mjerama može smanjiti mogućnost provale

Foto: Ilustracija

Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 35-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine počinio kazneno djelo teške krađe.

Policija sumnjiči muškarca da je tijekom veljače provalio u vikend kuću u Ulici Monte Serpo u Puli, iz koje je otuđio televizor, razne kućanske aparate, ronilačke boce i opremu za ronjenje. Nakon što je provalio u kuću, 35-godišnjak je provalio i u prostor za pohranu alata te je otuđio motornu pilu, bušilicu i druge predmete. Materijalna šteta, koja je nastala 53-godišnjem austrijskom državljaninu, zasad nije u potpunosti utvrđena.

Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u jutarnjim satima priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Provale u domove i krađe iz domova najčešća su kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela. Preporuča se sljedeće:
  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata
  • Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.
  • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata pa se osigurajte ''špijunkom'' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa.
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu.
  • Provalnici često proučavaju navike žrtve pa su u opasnosti stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, osobe koje žive same i djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede ili policiju.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi znaju da ondje treba prvo tražiti.


Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:
  • Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).
  • Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.
  • Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.
  • Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić.
  • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.
  • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Prilikom zaštite od provala bitni su i dobri susjedski odnosi, a više o tome možete saznati u letku ''Dobar susjed, siguran dom''. Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da postanete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192.
 
 

Stranica