Prometna policija educirala prvašiće

Slika PU_I/vijesti/2013/poštujte naše znakove 2013.jpg

Foto: PU istarska

S prvim danom nove školske godine, policija ja započela provoditi već tradicionalnu akciju ''Poštujte naše znakove'', koja je usmjerena na zaštitu djece u prvim danima njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu. Budući velik broj učenika prvih razreda po prvi puta samostalno sudjeluje u prometu, policijski službenici započeli su ih educirati o poželjnim oblicima ponašanja u prometu.

Jučer su policijski službenici Postaje prometne policije Pula posjetili OŠ ''Giuseppina Martinuzzi'' u Puli te su prvašićima održali zanimljivo predavanje, kroz koje su se djeca imala prilike upoznati s osnovnim pravilima ponašanja u prometu. Poučili su ih da se ne igraju na cesti ili u blizini ceste te da kolnik  uvijek prelaze preko obilježenog pješačkog prijelaza na pažljiv i siguran način. Osim toga, djeca su naučila da se ne smiju kretati cestom već nogostupom ukoliko postoji, a ukoliko nema nogostupa da se kreću uz sami lijevi rub kolnika u smjeru kretanja. Policijski službenici prvašiće su upozorili da noću i danju, u slučaju slabe vidljivosti, koriste reflektirajuće predmete na odjeći ili na školskoj torbi te da prilikom prijevoza osobnim vozilom, koriste sigurnosni pojas, kao i da sjede na stražnjem sjedalu vozila. Drugi dio edukacije, policijski službenici proveli su u dvorištu škole uz primjenu improviziranog pješačkog prijelaza i školskog semafora, kako bi se djeca bolje pripremila za aktivno sudjelovanje u prometu.

Ovakve i slične edukacije provode se na području cijele Policijske uprave istarske s ciljem zaštite školaraca, ali i ostalih sudionika u prometu. Osim što educiraju učenike, policijski službenici svakog su radnog dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, prisutni u zonama škola i osiguravaju siguran prelazak učenika preko ceste. Tijekom obavljanja službe, policijski službenici Postaje prometne policije Pula koriste i uređaj za prikaz brzine kretanja vozila tzv. predočnik, koji vozače upozorava na brzinu kretanja vozila. Uz navedene preventivne aktivnosti, policija u zonama škola djeluje i represivno pa se tako, uz brzinu kretanja,  nadzire i nepropisno parkiranje vozila te poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

 Policijska uprava istarska još jednom podsjeća vozače na dodatan oprez u vožnji, pogotovo u blizini škola, kao i na poštivanje prometnih propisa, s ciljem izbjegavanja stradavanja djece i povećavanja njihove sigurnosti u prometu.



Stranica