Pronađena droga i oružje

Slika PU_I/vijesti/2014/droga i oružje (2).jpg

Foto: PU istarska

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave istarske proveli su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom iz Pule i utvrdili osnovanu sumnju da je počinio kaznena djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama te nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Tim je povodom danas u prostorijama policijske uprave održana konferencija za medije, na kojoj je načelnik Sektora kriminalističke policije Enes Bećić prezentirao rezultate provedenog kriminalističkog istraživanja.

Zbog sumnje da se bavi neovlaštenom proizvodnjom i prodajom marihuane, policijski službenici su 4. ožujka oko 15 sati, ispred stana u Koparskoj ulici u Puli, uhitili 23-godišnjeg mladića. Obavljenom pretragom stana i pripadajućih prostorija, policijski službenici pronašli su priručno napravljen laboratorij za uzgoj marihuane, novac, preciznu vagu te vatreno oružje i streljivo.

Naime, osumnjičeni je tijekom prosinca 2013. godine prilagodio podrumske prostorije stana za uzgoj indijske konoplje tako da je uklonio dio betonske ploče kako bi visinu podruma prilagodio rastu biljaka, a ulaz u podrum osigurao je kroz jednu od soba u stanu, prosijecanjem druge betonske ploče. U svrhu uspješnog uzgoja, u podrumske prostorije je doveo električnu energiju, kojom je osigurao potrebnu svjetlost biljkama, dok je improviziranim cijevima i ventilatorima osigurao izmjenu zraka, a potrebnu količinu vode za uzgoj biljaka dopremao je izvana.

Prilikom pretrage, policijski službenici pronašli su 79 stabljika indijske konoplje raznih veličina, koje su bila zasađene u PVC kante, a od kojih je većina bila spremna za branje. Također je pronađeno i više paketa sušene marihuane, spremne za daljnju prodaju, ukupne težine oko 231 gram te više tisuća kuna, za koje se smatra da su pribavljeni prodajom droge. Osim droge, policijski službenici pronašli su i preciznu digitalnu vagu, automatsku pušku sa spremnikom, 106 komada streljiva, 135 grama baruta, vježbovni detonator i vježbovnu bombu.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici utvrdili su sumnju da je 23-godišnjak posadio i uzgajao indijsku konoplju, koju je potom pakirao u manja pakovanja i prodavao na području Pule i okolice. Prema procijeni, vrijednost zaplijenjene droge na tržištu bi iznosila oko 30 tisuće kuna, no radom policijskih službenika Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave istarske, spriječen je njen dolazak do konzumenata.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 23-godišnjak je uz kaznenu prijavu, jučer u poslijepodnevnim satima, predan u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.



Stranica