Provedena akcija ''Ne koristi mobitel kad voziš''

Slika PU_I/vijesti/2016/hak .jpg

Foto: PU istarska  

U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu, 5. listopada je u Puli održana preventivno-edukacijska akcija ''Pravilo 7: Ne koristi mobitel kad voziš''. Akciju je organizirao Hrvatski autoklub, a provedena je u suradnji s AK Pula-Rovinj, Službom za sigurnost cestovnog prometa PU istarske, Postajom prometne policije Pula-Pola i pripadnicima prometne jedinice mladeži.

U osam mjeseci ove godine na području PU istarske utvrđeno je 1.916 prekršaja zbog korištenja mobitela u vožnji, što čini 7 posto ukupnog broja prekršaja. Uspoređujući te podatke iz istog razdoblja 2015. godine, ove je godine zabilježen pad od 12,5 posto jer je lani u tom razdoblju evidentirano 2.190 prekršaja, a u cijeloj 2015. godini 3.125 prekršaja.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, na području Republike Hrvatske zabilježeno je gotovo 39 tisuća prekršaja korištenja mobitela u vožnji, zbog čega je HAK istražio ovaj fenomen i provodi kampanju protiv korištenja mobitela u vožnji. Riječ je o projektu ''Pravilo 7'', koji sufinancira Svjetska automobilistička organizacija FIA, a temelji se na ''10 zlatnih prometnih pravila u prometu''.  Projekt je usmjeren na osvještavanje vozača i putnika u vozilu o opasnostima korištenja mobitela tijekom vožnje.

Prethodna istraživanja (The Transport Reasearch Institute iz Velike Britanije) dokazuju kako je, razgovara li vozač tijekom vožnje,  efekt isti kao da ima 0.8 promila alkohola u krvi. Bez obzira na koji način pričamo na mobitel, držeći ga u ruci ili preko nekog od uređaja, rizik prometne nesreće se povećava za četiri puta jer se vidno polje sužava za trećinu. Ukoliko tipkamo po mobitelu tijekom vožnje, opasnost od prometne nesreću povećava se 23 puta.

Provedeno je istraživanjem o ponašanju hrvatskih vozača.  Zabilježeno je postupanje 11.504 vozača na 45 lokacija, odnosno cesta. Podaci se odnose na 27 gradova i pet izdvojenih cesta. U istraživanju je uočeno da oko 10 posto vozača koristi mobitel, držeći ga u ruci tijekom vožnje, od čega dva posto tipka na njima.  U podjednakoj mjeri i žene i muškarci koristi mobitel u vožnji. Oko 93 posto vozača, koji su koristili mobitel u vožnji, bili su sami u vozilu. Dakle, zaključak je da vozači ne razgovaraju mobitelom u vožnji ni iz poslovnih niti obiteljskih razloga, nego zato što su sami u vozilu.

Drugi aspekt istraživanja proveden je putem internetske ankete na web stranicama HAK-a. Na anketno pitanje je li upotreba mobitela u vožnji opasna, gotovo svi su ispitani (96,3 %) odgovorili pozitivno, no svjesno zanemaruju tu opasnost. Vozači nisu u strahu niti od nezgoda niti od eventualnih kazni, a tek 70% ispitanika zna kolika je visina kazne.

Upravo stoga, kako bi se povećala svijest vozača o opasnostima korištenja u vožnji, danas je u Puli provedena preventivno-edukativna akcija, koja je započela s predavanjem u prostorijama AK Pula-Rovinj. Voditelj projekta ''Pravilo 7'' Krešimir Viduka održao je predavanje o rizicima kod korištenja mobitela u vožnji predstavnicima auto škola,  pripadnicima prometne jedinice mladeži i medijima. Potom se ova preventivna akcija nastavila na pulskim prometnicama, gdje su policijski službenici u civilu  opservirati ponašanje vozača u vožnji. Podatke o vozilima u kojima vozači koriste mobitel u vožnji promatrači su dostavljali ophodnji na pulskoj rivi (u zoni parkirališta Karolina), u kojoj su se, uz policijske službenike, nalazili i pripadnici prometne jedinice mladeži te djelatnici AK Pula-Rovinj. Tijekom trajanja akcije, od 12 do 13 sati, policijski službenici zaustavili su ukupno 18 vozača  koji su koristili mobitel za vrijeme vožnje te su ih upozorili na počinjeni prekršaj (bez kažnjavanja). Pripadnici prometne jedinice mladeži i djelatnici auto škole vozačima su prenijeli poruku o 10 zlatnih pravila u prometu, s naglaskom na opasnosti korištenja mobitela u vožnji, pozvali su ih da ispune kratku anketu te su im uručili promotivni poklon HAK-a koji poziva na odgovorno ponašanje u prometu i vožnju bez mobitela.

Policijska uprava istarska poziva vozače da ne koriste mobitele tijekom vožnje jer predstavljaju opasnost za njihovu sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu.



Stranica