Psi zaklali kuniće i kokoši

Slika PU_I/službeni pas.jpg

Pulska je policija, jučer 28. lipnja oko 7 sati zaprimila dojavu da su u Šišanu psi zaklali kuniće i kokoši.

Foto: Ilustracija

Pulska je policija, jučer, 28. lipnja oko 7 sati zaprimila dojavu da su u Šišanu psi zaklali kuniće i kokoši.

Izlaskom policije na mjesto događaja utvrđeno je da su tijekom noći dva psa mješanca u Ulici Giuseppea Tromba u Šišanu ušli u dvorište i napali i zaklali više  kunića u vlasništvu 69-godišnjaka, a potom su u dvorištu susjedne kuće zaklali više kokoši na štetu 60-godišnjaka.

Zbog držanja životinja bez nadzora protiv vlasnika pasa, 30-godišnjaka s područja Ližnjana i 26-godišnjakinje iz Pule, Prekršajnom sudu u Puli podnijet je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira .

 

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska ponovo upozorava  vlasnike  kućnih ljubimaca (pasa) da ih ne drže  bez nadzora. Prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, da koriste povodac i brnjicu.     

 U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 48) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

  • Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.
  • Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje ''zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece''. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.
  • Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine  dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

 Vlasnicima životinja skrećemo pozornost i na preporuke veterinarske službe, obzirom da su  tijekom ljetnih vrućina psi nervozniji, što nerijetko završava ugrizima. Stoga, savjetujemo vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne šeću u vrijeme najvećih vrućina, nego rano ujutro ili navečer kad zahladi te da ih obavezno vode na povodcu kako bi životinje bile pod kontrolom vlasnika.



Stranica