PU istarska obilježila Dan policije

Slika PU_I/vijesti/2017/dan policije1 - kopija.JPG

Foto: PU istarska

''Drage policajke i policajci, djelatnici Policijske uprave istarske, vi ste okosnica ove službe. Kako bi opravdali i zadržali povjerenje naših građana, poručujem vam da svoj posao radite časno i profesionalno, ali i da njegujete humanost, ljudske vrijednosti i toleranciju jer samo na taj način možemo ostvariti temeljnu zadaću našeg poziva, a to je zaštita prava svakog građanina i pojedinca. Preduvjet je to da budemo moderna policija, koja je spremna odgovoriti na izazove koje pred nas stavlja vrijeme u kojem živimo'' poručio je jučer u Domu hrvatskih branitelja u Puli načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot.

Naime, svečanom akademijom u Domu hrvatskih branitelja u Puli, Policijska uprava istarska završila je program obilježavanje Dana policije i blagdana njenog zaštitnika Sv. Mihovila (Mihaela). Kao i ranijih godina, program obilježavanja započeo je sportskim natjecanjima djelatnika policijske uprave, koji su se imali prilike okušati u streljaštvu i malom nogometu. U ponedjeljak je organizirano dobrovoljno darivanje krvi, a ovoj humanitarnoj gesti odazvalo se 42 djelatnika Policijske uprave istarske. Istog dana, policijski službenici položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih poginulih kolega.

Jučerašnji program obilježavanja Dana policije započeo je polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Puli te kod spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa. Uz djelatnike Policijske uprave istarske, vijence i svijeće su položili predstavnici Istarske županije, Grada Pule i Udruge umirovljenika unutarnjih poslova. Oni su se na taj način prisjetili neizmjerne žrtve svih policijskih službenika koji su stradali tijekom rata, ali i tijekom obavljanja službenih zadaća. Nakon polaganja vijenaca, uslijedilo je misno slavlje, koje su u crkvi Gospe od mora predvodili biskup u miru mons. Ivan Milovan i policijski kapelan Ilija Jakovljević, a potom se delegacija istarske policije uputila na prijem u Istarsku županiju, gdje se župan Valter Flego zahvalio na svemu što Policijska uprava istarska poduzima kako bi se turisti i žitelji Istre osjećali što sigurnije. ''Posebno želim istaknuti da je osjećaj sigurnosti jedan od razloga zbog kojeg su Istra i Hrvatska sve poželjnije turističke destinacije, što je i zasluga policije. Čestitam policijskim službenicima i njihovim obiteljima Dan policije, a novom načelniku želim uspješan i miran mandat'' poručio je istarski župan.

I ove je godine policijska uprava na Narodnom trgu organizirala prigodno druženje s građanima – Dan otvorenih vrata. Na info punktovima prometne, interventne, protueksplozijske i pomorske policije građani su mogli razgledati opremu, koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati kako zaštiti sebe i svoju imovinu te dobiti informacije o preventivnim projektima koje provodi policija na području Istre, ali i upoznati se s radom prijenosnog šaltera upravnih poslova. Djeca su za zanimanjem razgledala info punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te su im za uspomenu poklonili njihov prvi otisak prsta, dok je najveće zanimanje okupljenih građana izazvala pokazna vježba interventne policije.

Završna aktivnost održana je u Domu hrvatskih branitelja, gdje je upriličena svečana akademija za policijske službenike, na kojoj su prisustvovali i župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić te predstavnici brojnih institucija i udruga, s kojima Policijska uprava istarska već godinama uspješno surađuje na održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Nakon odavanja počasti hrvatskim policajcima i braniteljima, prikazan je video o trenutcima iz svakodnevnog života i rada policijskih službenika, koji su izradili djelatnici Policijske uprave istarske, a potom se prisutnima obratio načelnik  policijske uprave Alen Klabot. Načelnik je u svom govoru istaknuo kako suvremeno vrijeme pred hrvatsku policiju donosi nove izazove koji zahtijevaju visoku stručnost, obučenost i profesionalnost. ''Moramo evoluirati, prilagoditi se novim trendovima jer suvremeno društvo i standardi to traže od nas. Uz profesionalne odlike, osnovni moto svakog policajca ponaosob, treba biti služiti i štititi. Štiti živote i imovinu svakog žitelja naše domovine'' naglasio je Klabot i istaknuo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova kao svoj prioritet u narednom periodu  definiralo upravo sigurnost, kako domaćeg stanovništva, tako i brojnih turista koji posjećuju Hrvatsku. Svoje obraćenje prisutnima načelnik policijske uprave završio je s prigodnom čestitkom Dana policije svim policijskim službenicima, pri čemu im je zahvalio na ostvarenim rezultatima i trudu koji svakodnevno ulažu pri obavljanju svoji zadaća. Čestitkama se pridružio i župan Istarske županije Valter Flego, koji je policijskim službenicima zaželio puno uspjeha u njihovom daljnjem radu i u osobnom životu.

A da rad policijskih službenika ne prolazi nezapaženo, pokazuju prigodne nagrade koje se svakog mjeseca dodjeljuju onim policijskim službenicima koji su se posebno istaknuli svojom profesionalnošću, požrtvovnošću i predanošću poslu. Tijekom protekle godine dana čak 35 policijskih službenika istarske policije nagrađeno je prigodnim nagradama, dok je u kolovozu prigodne nagrade dobilo devet policijskih službenika te im je načelnik Klabot ovom prilikom svečano uručio nagrade i čestitao im na njihovom trudu.  

  • Za iznimnu profesionalnost i ostvarene rezultate na suzbijanju zlouporabe droga nagrađen je  Drago Kovačec.
  • Za uspješno provedeno kriminalističko istraživanje kaznenog djela razbojništva nagrađeni su Vatroslav Brizić i  Milan Kovačević.
  • Za iznimne rezultate u radu na otkrivanju počinitelja kaznenih djela i sprječavanju daljnjeg činjenja kaznenih djela teških krađa nagrađena je Sanja Kotlar.
  • Za uspješno provedeno kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo razjašnjavanjem više kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove nagrađeni su Maja Šivak i Nikola Geček.
  • Za kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem počinitelja i razjašnjenjem 25 kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine podmetanjem požara nagrađen je Alen Miličević.
  • Za uspješno i požrtvovno pružanje pomoći osobi stradaloj u prometnoj nesreći Mišo Petrlić i Martin Orak.

Podjelom prigodnih nagrada završila je svečana akademija Policijske uprave istarske, koju su svojom glazbom uljepšali klapa Teranke, grupa Nola i Bruno Krajcar.



Stranica