Računalna prijevara

Slika PU_I/novac, kune.bmp

Pazinska policija traga za nepoznatim počiniteljem, koji je oštetio 22-godišnjeg hrvatskog državljanina za nekoliko tisuća kuna.

Foto: Ilustracija

Pazinska policija traga za nepoznatim počiniteljem, koji je oštetio 22-godišnjeg hrvatskog državljanina za nekoliko tisuća kuna. Naime, mladić je 8. kolovoza, prilikom prodaje motorističke kacige, nepoznatoj osobi putem mobilne aplikacije, poslao fotografije svoje kartice tekućeg računa,  kako bi mu ta osoba uplatila novac za kacigu na račun. Nakon toga, osoba mu se prestala javljati, a 22-godišnjak je od banke zaprimio obavijest da mu je s računa, putem interneta, u nekoliko navrata, izvršena isplata od ukupno nekoliko tisuća kuna.

Policijska uprava istarska upozorava građane, korisnike interneta i društvenih mreža, na dodatni oprez prilikom kupovine raznih proizvoda ili usluga. Kako bi smanjili mogućnost prijevare, nastanka materijalne štete te u konačnici moguće zlouporabe raznih podataka, potrebno je prethodno provjeriti vjerodostojnost podataka o ponuditelju i proizvodu koji se nudi. Ukoliko postoji ikakva sumnja, o tome je što prije potrebno izvijestiti najbližu policijsku postaju ili policiju pozivom na broj 192.

Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu.



Stranica