Rezultati prometne akcije kontrole motocikla, mopeda i e-romobila

Slika /2023/romobil.JPG

Čak 24 vozača upravljalo je osobnim prijevoznim sredstvom bez nošenja zaštitne kacige

Foto: Ilustracija

Kako je i najavljeno, na području Postaje prometne policije Pula - Pola jučer je od 7 do 13 sati, provedena preventivno-represivna prometna akcija usmjerena prema nadziranju motocikla, mopeda i osobnih prijevoznih sredstava (e-romobila). Tijekom provedbe prometne akcije policijski službenici kontrolirali su poduzimaju li vozači mjere samozaštite u prometu te poštuju li prometne propise ili čine prometne prekršaje koji utječu na sigurnost svih sudionika u prometu.

Tijekom prometne akcije ukupno je utvrđeno 38 prometnih prekršaja, a od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, 24 prekršaja se odnosilo na ne nošenje zaštitne kacige od strane vozača osobnih prijevoznih sredstava, a evidentirana su po dva prekršaja prevoženja djece na mopedu, uporabe mobitela i upravljanja tehnički neispravnim vozilima te po jedno odbijanje testa na drogu, upravljanje bez položenog ispita, upravljanja vozilom kojem je istekla valjanost prometne dozvole.

Tijekom provođenja akcije zabilježeno i pet ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Podsjećamo, iako je uvriježeno mišljenje kako stradavanju motociklista pridonosi njihova sklonost rizičnom ponašanju, prometne nesreće u kojima stradavaju motociklisti često su izazvane greškom ostalih vozača oduzimanjem prednosti prolaska motociklistima, što u kombinaciji s prekoračenom ili neprilagođenom brzinom kretanja motocikala rezultira teškim posljedicama. Rijetke su prometne nesreće u kojima motoristi ne stradaju, uz nažalost smrtne ishode ili teške tjelesne ozljede s posljedicom trajnog teškog invaliditeta. Iako zaštitna kaciga kao jedina zakonski propisana zaštitna oprema može spriječiti ozljede glave, ona ne može osigurati potpunu zaštitu, posebice ako se prometna nesreća dogodi pri velikoj brzini stoga preporučamo nošenje zaštitne opreme koja štiti dijelove tijela izloženih riziku od ozljeda; štitnike za ramena, laktove, bokove, donji dio nogu, zglobove na rukama i nogama i sredinu leđa.

Kako bi se izbjeglo stradavanje u prometu vozače pozivamo na odgovorno ponašanje, pritom roditelje / staratelje i druge osobe koje skrbe o mladim osobama pozivamo da ih potiču na pozitivno ponašanje u prometu. Ujedno podsjećamo na savjete za motoriste i vozače osobnih prijevoznih sredstava.
 
 

Pisane vijesti