Sigurno more - zajednička akcija pomorske policije i Lučke kapetanije

Slika /PU_I/vijesti/2009/07/akcija PUI i LKw.jpg

U nedjelju, 2. kolovoza, od 10 do 14 sati, istovremeno na cijelom akvatoriju PU istarske (od Savudrije do uvale Brestova) održana je zajednička akcija pomorske policije i Lučke kapetanije pod nazivom Sigurno more.

U nedjelju, 2. kolovoza,  od 10 do 14 sati, istovremeno na  cijelom akvatoriju PU istarske (od Savudrije do uvale Brestova) održana je zajednička akcija pomorske policije i Lučke kapetanije pod nazivom Sigurno more.

Cilj akcije bio je zaštita kupača od nesavjesnih voditelja brodica, glisera, vodenih skutera koji se približavaju obali na udaljenosti manjoj od dozvoljene odnosno 300 metara i time ugrožavaju kupače, te represivno djelovanje prema prekršiteljima.

Akcija je isplanirana i provedena zajedno sa Lučkom kapetanijom Pula odnosno ispostavama Lučke kapetanije (Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj, Raša, Rabac).

U akciji su sudjelovala policijska plovila i plovila lučke kapetanije, a pored djelatnika Lučke kapetanije angažirano je i 11 djelatnika pomorske policije. Ukupno je prijeđeno oko 250 nautičkih milja.
 
U akciji su polučeni slijedeći rezultati:
 
  • kontrolirano je ukupno 57 plovila, od čega 28 domaćih i 29 stranih plovila
  • pokrenuto je 23 prekršajnih postupaka, od čega 10 protiv domaćih i 13 protiv stranih osoba, (svi prekršaji su iz domene Pomorskog zakonika)
  • najveći dio prekršaja je poradi glisiranja unutar 300 m od obale odnosno 10 prekršaja, a osim toga bitno je za istaknuti i 6 prekršaja zbog iznajmljivanja plovila osobama koje nemaju potrebita uvjerenja za voditelje brodice
Nadamo se da je represivno djelovanje prema prekršiteljima urodilo plodom i da će preventivno djelovati i prema ostalim sudionicima u pomorskom prometu.


Stranica