Stanje sigurnosti cestovnog prometa u PU istarskoj

Slika PU_I/policija01.jpg

Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske evidentirano je 28 prometnih nesreća i to 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i17 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija  

Vikend od 15. do 17.7.2016. godine

Tijekom proteklog vikenda na području PU istarske evidentirano je 28 prometnih nesreća i to 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i17 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama stradale su 22 osobe, od kojih je šest osoba zadobilo teže, a  16 osoba lakše ozljede.

Neprilagođena brzina kao greška evidentirana je u šest prometnih nesreća, dok je alkohol kao uzrok evidentiran u pet prometnih nesreća.

Ukupno je utvrđeno 409 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina - 142 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 18 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem opojne droge - jedan prekršaj
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 43 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje - 44 prekršaja
  • ostali prekršaji - 161 prekršaj

Tijekom vikenda kontroliran je 771 sudionik u prometu. Iz prometa je isključeno 19 vozača i tri vozila.

Izdvajamo:

U subotu, 16. srpnja oko 11.20 sati na Istarskom ipsilonu (Lupoglav-Pazin), 40-godišnji slovački državljanin upravljao je motociklom BMW, slovačke nacionalne oznake te je na vijaduktu Mećari, započeo nepropisno pretjecati kolonu vozila. U trenutku kada su ga policijski službenici pokušali zaustaviti, vozač  se odbio zaustaviti na znak policijskih službenika te je nastavio daljnju vožnju u smjeru Pazina. Dolaskom do čvora Ivoli, preko pune uzdužne linije pretjecao je drugo vozilo, krećući se brzinom od 143 km/h, na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 km/h.  Nastavio je daljnju vožnju u smjeru čvora Kanfanar, gdje su ga zaustavili policijski službenici.

Zbog više počinjenih prekršaja vozaču motocikla izdan je obavezni prekršajni nalog na iznos od 3000 kn, te su mu naplaćene novčane kazne u iznosu od 750 kn i izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "A" kategorije na teritoriju RH u trajanju od četiri mjeseca.

U nedjelju, 17. srpnja oko 4.30 sati Policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola, u Kolodvorskoj ulici u Puli, zaustavili su automobil Renault, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 19-godišnjak. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je da je vozač upravljao pod utjecajem alkohola od 1.51 g/kg te  je isključen iz prometa.  Izdan mu je  obavezni prekršajni nalog na iznos od 3000 kn i izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije u trajanju od tri mjeseca.



Stranica