Stanje sigurnosti na području Policijske uprave istarske u 2015. godini

Slika PU_I///policija zastava.JPG

Foto: Ilustracija

Budući je policija prije svega servis građana koji brine o njihovoj sigurnosti, jedan od osnovnih ciljeva Policijske uprave istarske u 2015. godini bio je održavanje stanja sigurnosti na najvišoj mogućoj razini. Analizom sigurnosno-relevantnih pokazatelja utvrđeno je kako je taj cilj i ostvaren, obzirom tijekom protekle godine nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri ugrozili sigurnost građana i imovine.

Sigurnosno stanje na području Policijske uprave istarske u 2015. godini obilježili su povećanje kriminaliteta za 14.7%, povećanje broja prekršaja protiv javnog reda i mira za 1.3% te smanjenje broja prekršaja iz ostalih zakona za 9.4%, dok je po pitanju sigurnosti cestovnog prometa zabilježeno povećanje broja prometnih nesreća za 6.4% i povećanje broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama za 26%.

 

Poslovi kriminalističke policije

Što se tiče stanja i kretanja kriminaliteta, u prošloj je godini evidentirano 5.221 kazneno djelo, odnosno 14.7% više kaznenih djela nego u 2014. godini. U 2015. godini ukupno je razriješeno 53.4% kaznenih djela, a što je povećanje postotka razriješenosti u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, kada je razriješeno 51.1% kaznenih djela.

Na području kriminaliteta zabilježeno je smanjenje broja kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta, dok je u ostalim oblastima zabilježeno povećanje broja kaznenih djela.

U ukupnom broju kaznenih djela, najzastupljeniji je bio opći kriminalitet sa 81.6% (4.259 kaznenih djela), a materijalna šteta kod tih kaznenih djela iznosila je 40.042.173 kuna. Statistički pokazatelji evidentiranih imovinskih delikata ukazuju na smanjenje broja razbojničkih krađa, dok se kod kaznenih djela krađa, teških krađa, razbojništava i prijevara bilježi povećanje. Kada je riječ o najtežim kaznenim djelima, evidentirana su tri kaznena djela ubojstva, koja su i razriješena.

U domeni kaznenih djela maloljetnika i djece, maloljetni počinitelji su počinili  199 kaznenih djela, što je 9.3% više nego u prethodnoj godini. U oblasti kazneno-pravne zaštite djece i maloljetnika, zabilježeno je 588 kaznenih djela, odnosno 40.3% više nego u 2014. godini.

Kada je riječ o borbi protiv organiziranog i gospodarskog kriminaliteta, prošle je godine evidentirano57 kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta, odnosno 32.1% manje. Udomeni gospodarskog kriminaliteta zabilježena su 462 kaznena djela, odnosno 77.7% više kaznenih djela, što je rezultat dovršenih kriminalističkih istraživanja započetih u ranijem razdoblju, a koja su rezultirala podnošenjem većeg broja kaznenih prijava. Po problematici suzbijanja kriminaliteta droga evidentirano je 366 kaznenih djela, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje od  1.7%.

 

Poslovi policije

Tijekom protekle godine evidentiran je 931 prekršaj protiv javnog reda i mira, odnosno 1.3% više nego u 2014. godini. Većina se odnosila na svađu ili viku na javnom mjestu, tučnjave, drsko ponašanje, držanje životinja bez nadzora te omalovažavanje ili vrijeđanje policijskih službenika.

Što se tiče prekršaja iz ostalih zakona,evidentirano je 5.090  prekršaja, što je za 9.4% manje u odnosu na 2014. godinu.

Kada je riječ o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, evidentirano je 1.990 prometnih nesreća, što je za 6.4% više u odnosu na 2014. godinu. Tijekom protekle godine dogodilo se 20 prometnih nesreća s poginulim osobama, što je povećanje broja takvih nesreća za 5%, dok je broj smrtno stradalih osoba povećan za 26% (u 2015. godini smrtno su stradale 24 osobe, a u 2014. godini 19 osoba). Također je evidentirano i povećanje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i povećanje broja teško ozlijeđenih osoba, zbog čega stanje sigurnosti u cestovnom prometu u protekloj godini nije zadovoljavajuće. 

 

Poslovi granične policije

Na graničnim prijelazima evidentiran je promet od ukupno 19.943.163 osoba, a što je za 16% više u odnosu na 2014. godinu. Na području državne granice evidentirana su 53 događaja nezakonitih prelazaka, sa 126 osoba. U usporedbi s 2014. godinom, to je smanjenje od 63% nezakonitih prelazaka, sa 66% manje osoba. U 46% slučajeva radilo se o osobama koje su već u postupku traženja azila, i to uglavnom državljani država s područja Bliskog Istoka i sjeverne Afrike.  Navedeni pad problematike nezakonitih prelazaka granice povezan je s tzv. „Migracijskom krizom“ jer se krajem rujna prošle godine dotadašnji pravac kretanja migranata prema zapadnoj Europi premjestio s teritorija Mađarske na područje Hrvatske, čime su se omogućili kontrolirani tokovi migranata preko teritorija Republike Hrvatske.

Tijekom 2015. godine nije bilo većih nesreća na moru, kao niti smrtnog stradavanja osoba u havarijama ili nesrećama na moru. Nažalost, zabilježeno je 16 slučajeva utapanja osoba,  a uglavnom se radilo o osobama starije životne dobi te osobama sa zdravstvenim problemima. Što se tiče pomorske policije, ona je i ove godine svojim preventivnim i represivnim aktivnostima djelovala na održavanje povoljnog stanja sigurnosti na moru, pri čemu se provodio niz akcije, kojima je cilj bio zaštita kupača i ronioca, prevencija glisiranja uz obalu, zaštita prirode i okoliša te zaštita arheoloških nalazišta.

 

Upravni i inspekcijski poslovi

Iz oblasti poslova prijavništva i osobnih isprava, u 2015. godini zaprimljeno je 25.026 zahtjeva za izdavanje i zamjenu osobne iskaznice, što je smanjenje od 15.4% u odnosu na prethodnu godinu. Također je zaprimljeno 31.9% manje zahtjeva za izdavanje i zamjenu dvojezične osobne iskaznice te 9.5% manje  zahtjeva za izdavanje putovnice. Što se tiče broja zahtjeva za rješavanje statusa stranaca, evidentirano je smanjenje od 16.14%, dok je povećanje u radu upravnih poslova zabilježeno u domeni izdavanja vozačkih dozvola, i to za 20.9%.

Iz domene rada Inspektorata unutarnjih poslova zabilježeno je povećanje broja požara za 92.8% pa je tako u 2015. godini evidentirano 536 požara, u odnosu na 2014. godinu, kada se dogodilo 278 požara.

 

Budući je Istra turistička regija, a kako je turistima, osim prirodnih ljepota, bitna i sigurnost njihovog odredišta, jedan od osnovnih ciljeva Policijske uprave istarske i protekle je godine bio održati stanje sigurnosti tijekom turističke sezone na najvišoj mogućoj razini. Praćenjem stanja sigurnosti, može se zaključiti da tijekom ljetnih mjeseci nije bilo nikakvih značajnijih prijetnji sigurnosti našim domaćim i stranim gostima. Svakako je bitno napomenuti da su kao i proteklih godina, i ovog ljeta u okviru originalnog hrvatskog projekta ''Sigurna turistička sezona'', na istarskoj obali boravili strani policijski službenici, koji su zajedno s hrvatskim policijskim službenicima, brinuli o sigurnosti gostiju.

Iz svih iznijetih pokazatelja, razvidno je kako u protekloj godini nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri ugrožavali sigurnost građana i imovine te daje stanje sigurnosti na području Istarske županije bilo zadovoljavajuće, osim u oblasti sigurnosti cestovnog prometa. Stoga će policijski službenici u narednom razdoblju pojačano provoditi preventivno-represivne aktivnosti u prometu, s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, a naglasak će biti na aktivnosti usmjerene prema mladim vozačima i prema vozačima koji grubo krše propise. Osim toga, među primarnim zadaćama istarske policije bit će prevencija i razjašnjavanje kaznenih djela imovinskog karaktera, pogotovo provala u kuće i stanove te krađa bicikla. Uz imovinske delikte, policijski službenici usmjerit će se i na suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pogotovo na otkrivanje kriminalnih skupina te složenijih oblika zlouporabe opojnih droga. Granična policija nastavit će s pripremama za ulazak u Schengenski prostor, zaštitom državne granice i povećanjem sigurnosti na moru.

Budući je policija prije svega servis građana koji brine u njihovoj sigurnosti, pozivamo građane da nam se obrate s punim povjerenjem ukoliko imaju saznanja o bilo kakvim protupravnim ponašanjima te da zajedno poduzmemo sve što je u našoj moći da stanje sigurnosti i kvaliteta života na području Istre budu na što višoj razini.



Stranica