Stanje sigurnosti u prometu tijekom vikenda

Slika PU_I/arena i kaciga.JPG

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave istarske dogodile su se 24 prometne nesreće, od čega 1 s poginulom osobom, 4 nesreća s ozlijeđenima i 19 s materijalnom štetom.

Foto: PU istarska 

Vikend  30. rujna do 02. listopada  2011. godine

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave istarske dogodile su se 24 prometne nesreće, od čega 1 s poginulom osobom, 4 nesreća s ozlijeđenima i 19 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama je stradalo 6 osoba, od čega jedna smrtno, jedna teško, a četiri osobe su lakše ozlijeđene.

 

Najčešće greške kod prometnih nesreća bile su:

  • neprilagođena brzina kretanja - 10 prometnih nesreća,
  • u  4  prometne nesreće utvrđen je alkohol.

 

Ukupno su kontrolirana 424 vozila i utvrđeno je 220 prometnih prekršaja, izdvajamo:

  • nepropisna brzina  - 110 prekršaja,
  • nepropisno pretjecanje - 21 prekršaj,
  • vožnja pod utjecajem alkohola - 17 prekršaja,
  • vožnja ''neregistriranim" motornim vozilom - 9 prekršaja,
  • nevezivanje sigurnosnog pojasa - 19 prekršaja,
  • nekorištenje zaštitne kacige - 1 prekršaj.

 

Tijekom proteklog vikenda iz prometa je isključeno 6 vozila i 18 vozača,  izdvajamo:

  • Dana 02. listopada 2011. godine oko 15,30 sati, na županijskoj cesti5037, kod auto-kampa Lanterna, dogodila sa prometna nesreća u kojoj je sudjelovao 37-godišnji vozača iz Tara s neregistriranim osobnim automobilom marke Renault 21, na kojemu su bile nepripadajuće pulske registarske oznake. Nakon prometne nesreće,  vozač je napustio mjesto događaja, iako je bio u obvezi razmijeniti podatke s drugim sudionikom prometne nesreće. Istog dana je pronađen, a izvršenim alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola od 1,77 g/kg. Vozač je smješten u posebne prostorije Policijske postaje Poreč do prestanka djelovanja opojnih sredstava. 
  • Dana 02. listopada 2011. godine oko 22,10 sati, u Labinu, u Istarskoj ulici dogodila seprometna nesreća u kojoj je sudjelovao 58-godišnji vozač iz Labina s osobnim automobilom marke Fiat Punto, pulskih registarskih oznaka. Nakon prometne nesreće, vozač je napustio mjesto događaja, iako je oborio pješaka te mu nije pružio prvu pomoć. Vozač je pronađen istog dana, a izvršenim alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola od 2,47 g/kg. Vozač je smješten u posebne prostorije Policijske postaje Labin do prestanka djelovanja opojnih sredstava.

 

Budući su tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak evidentirana i dva slučaja naleta vozila na divljač (divlje svinje), apeliramo na vozače da  se pridržavaju prometnih propisa te da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti pred svim iznenadnim preprekama, uključujući i istrčavanje divljači.  



Stranica