Stradala tri motociklista: pripazite prilikom vožnje motocikla ili mopeda

Slika /2018/prometna nesreća motor.JPG

Jučer su u Istri ozlijeđena tri vozača motocikla te policija poziva vozače motocikla i mopeda da poštuju prometne propise, a ostale sudionike u prometu da obrate pozornost na njih

Foto: Ilustracija
 
Na području Poreča i Labina jučer su se dogodile tri prometne nesreće, u kojima su ozlijeđeni motociklisti.
 
Prva prometna nesreća se dogodila oko 5.50 sati  na području Poreča, kod skretanja za Plavu Lagunu. Nesreća se dogodila kada je 21-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje upravljao motociklom Kawasaki, pulske registarske oznake. Vozač je zbog neprilagođene brzine kretanja udario u prometni otok, izgubio nadzor nad motociklom te je pao na kolnik. Pomoć mu je pružena u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je izdan prekršajni nalog.
 
Druga prometna nesreća se dogodila oko 11 sati na državnoj cesti D66 Rijeka-Pula, kada je 19-godišnjak upravljao motociklom Yamaha, pulske registarske oznake, iz smjera Rijeke prema Puli. Kod skretanja za trajektno pristanište Brestova, vozač se nije kretao sredinom prometne trake te je prednjim kotačem udario u rubnjak, izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik. Pomoć mu je pružena u riječkoj bolnici, gdje je zadržan na liječenju.
 
Na istom se mjestu oko 16 sati dogodila još jedna prometna nesreća, kada je 51-godišnjak upravljao motociklom Yamaha, austrijske registarske oznake, iz smjera Rijeke prema Puli. Nedaleko Brestove, vozač je zbog neprilagođene brzine kretanja udario u rubnjak i stijene te je pao na kolnik. Ozlijeđeni motociklist  prevezen je u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen. 
 
Dolaskom ljepšeg vremena i povoljnih uvjeta za vožnju motocikala, u prvi plan ponovno izbija pitanje sigurnosti tih skupina sudionika u prometu. Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost motociklista i mopedista u prometu, apeliramo na vlasnike i vozače motocikala i mopeda da:
 
  • provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima
  • prije vožnje mopedom ili motociklom na kolniku očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu
  • provjere tlak u gumama
  • upale dnevno ili kratko svjetlo
  • koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice)
  • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga
  • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)
  • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću)
  • da voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini
  • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima
  • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera
  • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide)
  • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla. 
 
Isto tako, vozače ostalih skupina vozila savjetujemo da obrate pozornost na vozače motocikla i mopeda jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.
 

Stranica