Stradao vozač mopeda bez kacige

Slika PU_I/motocikl.jpg

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 21,40 sati na lokalnoj cesti 50050 (Žbandaj – Jehnići) jedna je osoba teško ozlijeđena.

Foto: PU istarska

U prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 21,40 sati na lokalnoj cesti 50050 (Žbandaj – Jehnići) jedna je osoba teško ozlijeđena.

Nesreća se dogodila kada je 35-godišnjak iz mjesta Jehnići, upravljao mopedom marke Aprilia, pulskih registarskih oznaka, iz smjera Žbandaja. Izlaskom iz nepreglednog zavoja u lijevo, muškarac je zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubio nadzor nad vozilom te je izletio van kolnika s lijeve strane i zajedno s mopedom pao na tlo, zadobivši pritom teške tjelesne ozljede.

Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je kako je 35-godišnjak upravljao mopedom pod utjecajem alkohola (1,65 g/kg), a prilikom vožnje nije imao ni zaštitnu kacigu te protiv njega slijedi podnošenje optužnog prijedloga radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Savjet sudionicima u prometu

Kako bi se spriječilo stradavanje vozača motocikla i mopeda, koji se ubrajaju među najranjivije skupine sudionika u prometu, Policijska uprava istarska skreće pozornost sudionicima u prometu na najčešće greške vozača mopeda i motocikla, a to su nepropisna ili neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno pretjecanje. Osim grešaka zbog kojih dolazi do prometnih nesreća, najčešći prekršaju su i nekorištenje svjetla za vrijeme vožnje, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, upravljanje neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, nekorištenje zaštitnih kaciga ili korištenje kaciga koje nisu uredno pričvršćene na glavi, nepostavljanje registarskih pločice ili postavljanje pločica na nevidljivim mjestima.

U cilju povećanja sigurnosti prometa na cestama, upozoravamo vozače mopeda i motocikala da vožnju prilagode stanju i osobinama ceste, vidljivosti i preglednosti, atmosferskim prilikama, da koriste propisane homologirane zaštitne kacige, koje za vrijeme vožnje moraju biti uredno pričvršćene na glavi, a ostale sudionike u prometu upozoravamo da obrate pozornost na još uvijek prisutne vozače mopeda i motocikala u prometu na cestama.



Stranica