Strani policajci na ATP-u u Umagu

Slika PU_I/vijesti/2016/atp.JPG

Foto: PU istarska 

Istarska je policija nastavila s provođenjem preventivnih aktivnosti u cilju zaštite domaćih i stranih gostiju pa su tako hrvatski policijski službenici, zajedno sa austrijskim, njemačkim, poljskim, slovenskim i talijanskim policajcima, proteklog vikenda brinuli o sigurnosti na umaškom ATP-u.

Naime, u sklopu održavanja manifestacije Konzum Croatia Open Umag, posljednja tri dana održavanja turnira (22., 23. i 24. srpnja), Odjel prevencije PU istarske i Policijska postaja Umag-Umago organizirali su preventivne info punktove, s ciljem senzibilizacije posjetitelja turnira na samozaštitino ponašanje. Našim policajcima su se na info punktovima pridružili i strani policijski službenici, koji ovog ljeta borave u Istri u sklopu projekta ''Sigurna turistička sezona''.  Stefan Buzanich i Romana Valan iz Austrije, Marijo Dakić iz Njemačke, Piotr Lorenc i Piotr Chojnacki iz Poljske, Robert Goncz iz Slovenije i Dario Tarantini iz Italije družili su se sa svojim sunarodnjacima te im svojim savjetima nastojali olakšati ljetovanje.  

Policijski službenici turistima su podijelili letke na stranim jezicima, koje je izradila Policijska uprava istarska u suradnji sa Turističkom zajednicom Istarske županije i turističkim zajednicama gradova i općina, pod nazivom ''Nekoliko korisnih savjeta za vaše sigurnije i ugodnije ljetovanje'', a kroz koje se sugerira na koje načine gosti mogu podići razinu svoje sigurnosti za vrijeme ljetovanja. Strani i domaći turisti dobili su informacije o oblicima sigurnog ponašanja u moru, o  opasnostima za plivače koji plivaju izvan zona namijenjenih kupačima, opasnostima za ronioce koji se ne pridržavaju zakonskih propisa i pravila sigurnog ronjenja,  opasnostima koje mogu prouzročiti vozači jet skija i plovila. Policijski službenici uputili su ih da zatvaraju vrata i prozore kada napuštaju apartmane ili sobe u kojima borave, da ne nose na plažu veće količine novca ili vrjednije predmete te da novac mijenjaju u bankama, mjenjačnicama ili drugim ovlaštenim mjestima. Domaćim i stranim gostima skrenuta je pozornost i na zaštitu bicikala od krađe pa su ih tako policijski službenici uputili da zaključavaju svoje bicikle te da ih imaju pod nadzorom.

Brojni posjetitelji bili su oduševljeni što komunikaciju s policijom u Hrvatskoj mogu ostvariti s policajcem svoje matične zemlje, odnosno na jeziku svog govornog područja te su vrlo pozitivno ocijenili rad stranih policijskih službenika, ali i ovakav način preventivnog rada policije. Dane savjete turisti su saslušali sa zanimanjem, a kako bi i ostatak turističke sezone bio na zadovoljavajućem sigurnosnom nivou, policijski službenici nastavit će s provođenjem ovakvih preventivnih info punktova i u narednom razdoblju. 

Podršku ovakvom obliku informiranja turista dali su i Valter Flego, župan Istarske županije, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese te Ronald Korotaj, predsjednik uprave Istraturista Umag, u čijem objektu se i održala manifestacija Konzum Croatia Open Umag.



Stranica