Strani policajci na info punktovima prevencije

Slika PU_I/vijesti/2015/strani.JPG

Foto: PU istarska

Odjel prevencije PU istarske i proteklog je tjedna diljem Istre organizirao preventivne info punktove, na kojima su se hrvatskim policijskim službenicima, pridružili strani policajci, koji tijekom ljeta borave na jadranskoj obali u okviru projekta ''Sigurna turistička sezona''.

Policijski službenici Policijske postaje Pula-Pola pridružili su s Odjelu prevencije u ponedjeljak u kampu Bi Village u Fažani, u srijedu u kampu Pineta u Banjolama i u četvrtak u kampu Indije u Banjolama, a u preventivne aktivnosti uključili su se i slovenski policijski službenik Robert Gabor te poljski policijski službenici Pawel Majcher i Michal Machulski. Na rovinjskom su se pak području, u  preventivne aktivnosti, uz djelatnike Policijske postaje Rovinj-Rovigno, uključili i talijanska policijska službenica Patrizia Spadini i njemački policijski službenik Sebastian Schulte, koji su u četvrtak sudjelovali na info punktu u kampu Polari. Preventivni info punkt organiziran je i u Poreču, u utorak u kampu Zelena Laguna, a od stranih policijskih službenika na njemu su sudjelovali Patrizia Spadini te austrijski policijski službenici, Stefan Buzanich i Marijana Kaldrmdzic.

Policijski službenici turistima su podijelili letke na stranim jezicima, koje je izradila Policijska uprava istarska u suradnji sa Turističkom zajednicom Istarske županije i turističkim zajednicama gradova i općina, pod nazivom ''Nekoliko korisnih savjeta za vaše sigurnije i ugodnije ljetovanje'', a kroz koje se sugerira na koje načine gosti mogu podići razinu svoje sigurnosti za vrijeme ljetovanja. Strani i domaći turisti dobili su informacije o oblicima sigurnog ponašanja u moru, o  opasnostima za plivače koji plivaju izvan zona namijenjenih kupačima, opasnostima za ronioce koji se ne pridržavaju zakonskih propisa i pravila sigurnog ronjenja,  opasnostima koje mogu prouzročiti vozači jet skija i plovila. Policijski službenici uputili su ih da zatvaraju vrata i prozore kada napuštaju apartmane ili sobe u kojima borave, da ne nose na plažu veće količine novca ili vrjednije predmete te da novac mijenjaju u bankama, mjenjačnicama ili drugim ovlaštenim mjestima. Domaćim i stranim gostima skrenuta je pozornost i na zaštitu bicikala od krađe pa su ih tako policijski službenici uputili da zaključavaju svoje bicikle te da ih imaju pod nadzorom.

Brojni posjetitelji bili su oduševljeni što komunikaciju s policijom u Hrvatskoj mogu ostvariti s policajcem svoje matične zemlje, odnosno na jeziku svog govornog područja te su vrlo pozitivno ocijenili rad stranih policijskih službenika, ali i ovakav način preventivnog rada policije. Dane savjete turisti su saslušali sa zanimanjem, a kako bi i ostatak turističke sezone bio na zadovoljavajućem sigurnosnom nivou, policijski službenici nastavit će s provođenjem ovakvih preventivnih info punktova i u narednom razdoblju. 



Stranica